Dolar

32,5963

Euro

34,8549

Altın

2.496,68

Bist

9.633,32

ABD: Suriyeli Kürtler IŞİD'in bağlantı hattını kesti

Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre; ABD'nin Suriye Büyükelçiliği PYD'nin IŞİD'i Tel Abyad'dan çıkarmasını, 'IŞİD'in savaşçı ve lojistik yolu kesildi' şeklinde yorumladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 06:23:06

ABD: Suriyeli Kürtler IŞİD'in bağlantı hattını kesti

ABD'nin Suriye Büyükelçiliği, YPG ile muhalif grupların Tel Abyad'ı ele geçirmesiyle IŞİD'in kalesi Rakka'ya giden yardım ve yabancı savaşçıların yolunu kestiğini duyurdu.

ABD'nin Suriye Büyükelçiliği Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Suriyeli Kürtler ve Arapların Suriye'nin kuzeyindeki ilerleyişiyle IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya giden yabancı savaşçı, yasadışı malzeme akışının önlenmiş olacağı belirtildi. ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının da ilerlemelerine yardımcı olduğu ifade edildi.

Büyükelçilik açıklamasında, "Suriyeli Kürtler ve Arap güçlerin Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'e karşı kaydettiği ilerlemeyle Rakka'ya giden ve IŞİD'in kullandığı bağlantı hatlarını kesmesi dikkatimizi çekti. Bu IŞİD'e gitmesi planlanan yabancı savaşçıların yanı sıra yasadışı malzeme akışını da önlemiş olacak" denildi.

IŞİD'e karşı savaşan grupların Tel Abyad kentini ele geçirmek için çaba sarf ettiğini ifade eden Büyükelçilik, grupların ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD'e karşı mücadele koalisyonun hava saldırılarından destek aldığını dile getirdi. Açıklamalarda, "IŞİD yönetiminin aksine, IŞİD karşıtı güçlerin Tel Abyad ve diğer yerleri idare etmek için birlikte çaba göstermesi çok önemli" denildi.

Açıklamada, PYD'nin askeri kolu YPG'nin Tel Abyad kentinde demografik bir değişiklik yapmak istediği iddialarına da şöyle cevap verildi:

"IŞİD'den kurtarılmış bu bölgenin istikrarı için yerel halk, mal varlıkları, güvenlik ve insan hakları koruma altında tutulmalı. ABD, Tel Abyad ve çevresindeki etnik temizlik iddialarına ciddiyetle yaklaşıyor. Bu suçlamaları teyit edemiyoruz ama doğru olup olmadığını tespit etmek için daha yakından izleyeceğiz. Şu an kenti yönetenler de aynı şeyi kapsamlı şekilde yapmalı ve etnik kökeni ne olursa olsun tüm gruplara saygılı olmalı."

Haber Ara