Dolar

32,4479

Euro

34,4807

Altın

2.467,87

Bist

9.570,26

ABD, Suriye'yi parçalara bölecek

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'Suriye'nin parçalanmasını içeren agresif bir tutum takınabiliriz' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-25 04:53:37

ABD, Suriye'yi parçalara bölecek

Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, halihazırdaki çatışmaların durdurulması anlaşmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler'in Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini söyledi.

Kerry, ABD Senatosu Tahsisatlar Komitesi'nin dış operasyonlarla ilgili alt komitesinde bakanlığın 2017 yılı bütçesine ilişkin oturumuna katıldı. Kerry, oturumda senatörlerin sorularını da yanıtladı. 

Suriye meselesinin müzakere masasında çözülememesinin ülkenin tamamen yıkımıyla sonuçlanabileceğini söyleyen Kerry, çatışmaların durdurulması anlaşmasına işaret ederek, "Burada oturup bu anlaşmanın işleyeceğini size söyleyemem. Ancak şunu biliyorum, eğer bu başarısız olursa Suriye'nin tamamen yıkıma uğrama potansiyeli bulunuyor" ifadesini kullandı.

'B PLANINA GEÇMEMİZ GEREKİR'

Bakan Kerry, halihazırdaki 'çatışmaların durdurulması' anlaşmasının yanı sıra BM'nin Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini vurguladı. 

Kerry, "Eğer Ruslar ve İranlılar Suriye barış sürecinin gerçekleşmesi konusunda ciddi değillerse, o zaman daha çok fikir ayrılığına sebebiyet verebilecek ve meseleyi daha da alevli bir halde biçimlendirebilecek B planına geçmemiz gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

'GÜVENLİ BÖLGE BİRÇOK KARMAŞIKLIĞI BERABERİNDE GETİRİYOR'

Suriye krizine çözüm bulmada güvenli bölge oluşturulma ihtimalinin ortadan kaldırılıp kaldırılmadığına yönelik bir soruya ise Kerry, "Hayır, böyle bir ihtimal ortadan kaldırılmadı ancak bu birçok karmaşıklığı da beraberinde getiriyor" yanıtı verdi.

Kerry, şöyle konuştu:

"Eğer güvenli bir bölge inşa edeceksek burası güvenli olmak zorunda. Eğer 'bu güvenli bir alan' diyeceksek kim bu alanı güvenli kılacak? Kim IŞİD'in gelip saldırmasını önleyecek? Nusra Cephesi'nden kim koruyacak? Eğer Rusların, teröristlerin kendilerine güvenli alan bulduklarını sanarak buraya havadan bir şeyler bırakmasını önlemek istiyorsak hava savunma sistemi oluşturmak zorundayız, uçaklar uçurmamız, sivil hava devriyesine ve sahada insanlara sahip olmamız gerekir." 

Kerry, 'çatışmaların durdurulması' anlaşması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıyla Suriye'nin zaten güvenli bölge olması için çabaladıklarını da dile getirdi.

Haber Ara