Dolar

32,5160

Euro

34,8202

Altın

2.425,65

Bist

9.695,21

ABD 'Suriye'de üs' iddialarını üstlenmedi

ABD yönetimi, 'ABD Suriye'de üs kurdu' iddialarına yönelik açıklamada bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-08 01:41:25

ABD 'Suriye'de üs' iddialarını üstlenmedi

Daha çıkan haberlerde ABD'nin Heseke ve Kobani yakınlarında hava üsleri kurduğu iddia edilmişti. ABD yönetimi sözkonusu iddiayla ilgili açıklamada bulundu.

Amerikanınsesi.com'da yer alan haberde; Erbil merkezli BasNews, ABD'nin, Haseke yakınlarında bir pistin yapımını tamamladığını, Kobani yakınlarında da yeni bir hava üssü inşaatına başladığını duyurmuştu. Ancak Suriye Demokratik Güçleri'nden bir askeri kaynağın iddiası olarak sunulan habere, ABD Dışişleri'nden yalanlama geldi.

Dışişleri Bakanlığı'nın sözcü yardımcısı Mark Toner, yabancı medya mensuplarının sorularını yanıtladığı günlük basın toplantısında, böyle bir çalışma olmadığını açıkladı.

Mark Toner, iddia edilen haberlerin hiçbirinin doğru olmadığını söyledi. Toner, “Bu haberlerin kaynağı ne, neye dayanıyor bilmiyorum ama bölgede hava üssü, pist ya da benzeri hiçbir çalışma yok,” dedi.

Toner, ABD'nin operasyonlarını İncirlik'ten sürdüreceğini söyledi.

Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM'dan da, "Askeri birlik gücümüz sınırlı düzeyde tutuluyor. Bununla beraber, Suriye'deki ABD güçleri lojistik etkinliği artırmak için farklı alternatifleri inceliyor," açıklaması geldi.

Basnews, ABD'nin Haseke kırsalındaki Rimelan'da bir pistin inşasını tamamladığını duyurmuş ve Türkiye sınırındaki Kobani'de de yeni bir hava üssünün inşasına başlandığını iddia etmişti.

Projede birçok Amerikalı uzman ve teknisyenin çalıştığını yazan internet sitesi, hava üslerinin hem sivil hem askeri amaçlı kullanılacağını yazmıştı.

ABD'nin yalanladığı iddiaya göre üs, Kobani'nin güney doğusundaki Harab İşk köyünde Türkiye sınırına 21 kilometre mesafede yer alacaktı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon özel temsilcisi Brett McGurk, geçen Ocak ayında Kobani'yi ziyaret etmiş, bu ziyaret Ankara'da tepkiyle karşılanmıştı.

Haber Ara