Dolar

32,4933

Euro

34,9474

Altın

2.428,81

Bist

9.795,46

ABD sokakları siyahilerle dolup taştı

ABD’nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden Michael Brown, ölümünün birinci yıldönümünde ABD sokakları gösteri ve protesto edenlerle doldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-10 10:45:56

ABD sokakları siyahilerle dolup taştı

Siyah Michael Brown'un 9 Ağustos 2014'te polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürüldüğü Ferguson'da, yüzlerce kişinin katıldığı anma töreni düzenlendi. ABD basınında yer alan haberlere göre, Brown için vurulduğu yerde 4.5 saat bekletilmesine atfen 4.5 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Törende konuşma yapan Michael Brown Sr, göstericilere, oğlunun ölümüne ilişkin soruşturmanın 'sümen altı edilmesine' izin vermedikleri için teşekkür etti. Cinayetin ardından yaşanan sokak olaylarına nazaran oldukça sakin geçen gösteri, birçok aktivist ile dini önderin de katıldığı ve kasabanın kilisesinde son bulan bir yürüyüşle devam etti.

Öte yandan Ferguson'da yüzlerce gösterici gece de sokaklardaydı.

Yolları kapayan göstericiler polisin uyarılarına rağmen dağılmazken, 20 el ateş sesi duyulması ortalığı karıştırdı. 2 kişi yaralandı.

Bu arada New York'ta ise kentin ünlü meydanlarından Union Square'de toplanan göstericiler, siyahlara karşı polis şiddetini ve söz konusu polislerin ciddi bir soruşturmaya tabi tutulmamalarını protesto etti. Protestocuların, Brown cinayetiyle patlak veren gösterilerin sembolü haline gelen sloganlardan biri olan 'Black Lives Matter' (Siyahların da canı var) yazılı pankartlar taşıdığı görüldü.

Michael Brown cinayeti, ülke genelinde son yılların en şiddetli protesto gösterilerinin yaşanmasına neden olmuştu. Polis memuru Wilson'ın, Kasım 2014'te yerel makamlarca açılan soruşturmada büyük jüri tarafından suçsuz bulunması ve başka eyaletlerde de benzer olayların yaşanması üzerine protestolar giderek tüm ülke geneline yayılmıştı.

 

Haber Ara