Dolar

32,5826

Euro

34,6676

Altın

2.526,49

Bist

9.524,59

ABD Savunma Bakanlığı, AA'nın haberine tepki gösterdi

ABD Savunma Bakanlığı, AA'nın “Suriye'de 10 noktada PKK/PYD'ye ABD desteği” başlıklı haberine yönelik açıklama yayınladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-20 08:59:00

ABD Savunma Bakanlığı, AA'nın haberine tepki gösterdi

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan derlediği bilgilere dayanarak hazırladığı haberde, ABD'nin iki hava üssü dışında Suriye'de PKK/PYD kontrolündeki bölgelerde 8 askeri noktaya sahip olduğu belirtilmişti. Bu 8 noktada top atışı, hava saldırısı için irtibat görevlisi, askeri danışman, eğitim sorumlusu, operasyon planlama sorumlusu ve aktif çatışma içinde yer alan birliklerin konuşlu bulunduğu kaydedilmişti.

ABD merkezli Daily Beast sitesi, Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın sözcüsünün Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan grafiğin yayınlanmamasını istediğini yazdı.

‘ZATEN YAYINLANMIŞTI'

Haberde, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın bu talebi aktarılırken, detaylı haritanın İngilizce ve Türkçe olarak çok önceden zaten yayınlanmış olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu haritaya sosyal medya dahil olmak üzere pek çok internet sitesinden ulaşılabildiği bilgisi de ABD basınında yer alan haberde veriliyor.

"ESAD'LA ANLAŞMA İDDİASI"

Bu arada, PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'nin, Suriye'nin kuzeyinde yer alan Rimelan'daki petrol kuyularından çıkarılan petrolün Humus ve Banyas'a aktarılması konusunda Beşar Esed yönetimiyle anlaştığı ileri sürüldü.

AA'nın yayınladığı harita:
2017-07-20_10h35_46

"KOALİSYON RİSKE ATILDI"

ABD Savunma Bakanlığı'ndan ise konuya ilişkin açıklama geldi. Yazılı açıklamada haber yalanlanmazken, ABD'nin veya IŞİD karşıtı koalisyon kuvvetlerinin Suriye'de bulundukları bölgelerin "güvenlik gerekçesi ile açıklanmadığı" ifade edildi.

Açıklamada, “Hassas bilgilerin açıklanması Koalisyon kuvvetlerini gereksiz risklere maruz bırakıyor ve IŞİD'in yenilmesi için devam eden operasyonları akamete uğratma potansiyeli taşıyor” iddiasında bulunuldu.

"EĞER BU BİLGİLERİ BİR NATO ÜYESİ SIZDIRDIYSA..."

IŞİD'in bölgenin istikrarına en büyük tehdit olduğu ve Suriye'deki tüm tarafların IŞİD'in yok edilmesine odaklanması gerektiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu habere katkı sağlayan kaynakları bağımsız olarak doğrulayamayız, ancak bir NATO üyesinin yetkilileri hassas bilgileri açıklamak suretiyle kasten kuvvetlerimizi tehlikeye atmışsa bundan büyük kaygı duyarız. Bu kaygılarımızı Türk Hükümetine ilettik.”

"ÖZELLİKLE ASKER SAYILARI..."


Merkez Kuvvetler Komutanlğı Sözcüsü Albay Joe Scrocca, “Özellikle asker sayıları ve yerleri konusunda bilgi vermek, bizim ve müttefiklerimizin hayatlarını tehlikeye düşürecek şekilde düşmana hassas taktikler için imkân sunabilir. Bu tür bilgileri yayınlanamak profesyonellik anlamında da sorumsuzluk olur, dolayısıyla bu bilgilerin detaylı şekilde yayınlanmamasını rica ediyoruz” dedi.

Haber Ara