Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD Rusya ile nükleer silahsızlanma anlaşmasını sona erdiriyor

Eski Rus lider Mihail Gorbaçov, Trump’ın kararına karşı çıkarak Amerika’nın Rusya ile yapılan nükleer silahlar anlaşmasından çekilmekle “hata” yapıyor olduğunu söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-22 11:18:37

ABD Rusya ile nükleer silahsızlanma anlaşmasını sona erdiriyor

Timetürk Çeviri

Gorbaçov, Rusya ile 1987 yılında yapılan INF'yi (Orta Menzilli Nükleer Güç Anlaşması) imzalayan taraflardan biriydi. O dönem Amerikan tarafında ise Başkan Ronald Reagan yer alıyordu.

Interfax Ajansı'na konuşan Gorbaçov, “Şartsız ve koşulsuz silahsızlanma anlaşmasını yırtıp atmalı mıyız… Washington'dakiler gerçekten bunun nereye varabileceğini anlamıyor mu?” diye konuştu.

Donald Trump ise 2018 ara seçimleri öncesinde Nevada'da yaptığı bir konuşmanın ardından anlaşmaya dair kararını açıklamıştı. Trump, "Rusya ne yazık ki anlaşmaya saygı göstermediğinden anlaşmayı sonlandıracağız ve anlaşmadan çekileceğiz” dedi.

TRUMP: RUSYA, ORTA MENZİLLİ NÜKLEER FÜZE SİLAHSIZLANMA ANLAŞMASINI İHLAL ETTİ

Ancak Trump Moskova'nın anlaşmadan çekilme kararına neden olarak ne yaptığına dair delil sunmadı. Anlaşma ise her iki ülkenin de 500-5500 km arasında karadan atılan güdümlü nükleer füze bulundurma ve denemesini yasaklıyor.

 Amerikalı yetkililer Rusya'nın anlaşmayı ihlal ederek karadan atılan bir sistem geliştirdiklerini söylüyor ancak Rusya bunu yalanlıyor. ABD ise Rusya'yı gizli nükleer füze sistemi konusunda uyarıyor.

 Trump konu hakkında, “Biz onların nükleer anlaşmayı ihlal etmesine ve çıkıp giderek silah yapmasına izin vermeyeceğiz” dedi. ABD'nin taraf olduğu ikili ve çok taraflı anlaşmalara da değinen Trump, “Rusya ve Çin, hepsi gelin akıllı olalım ve hiçbirimiz bu silahları geliştirmeyelim demediği sürece biz bu silahları geliştirmek zorunda kalacağız. Fakat Rusya ve Çin silah yapıyor ve biz anlaşmaya bağlı kalıyorsak bu kabul edilemez” diye konuştu.

RUS TARAFI: “ASKERİ-TEKNİK KARŞILIĞI OLUR”

Kremlin adına konuşan bir sözcü ise Rus lider Vladimir Putin'in bu hafta Moskova'yı ziyaret emesi planlanan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmesinde ABD'nin anlaşmadan planlanan çekilmesine dair cevaplar arayacağını belirtti.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov ise Gorbaçov'un sözlerini hatırlatarak Trump'ın duyurusunun "çok tehlikeli" olduğunu dile getirdi. Rus RIA haber ajansının verdiği bilgiye göre bunun “askeri-teknik” anlamda karşılığı olacağı konusunda uyardı ancak ne olabileceği hakkında ayrıntı vermedi.

Kaynak: independent

 

Haber Ara