Dolar

32,5052

Euro

34,9136

Altın

2.438,25

Bist

9.705,90

ABD, Rus hava savunma sistemini Libya'dan gizlice çıkardı

İngiliz gazetesi Times, ABD'nin Libya'daki Rus yapımı Pantsir-S1 Hava Savunma Sistemi’ni ele geçirdiğini ve gizlice Almanya'daki askeri üslerinden birine transfer ettiğini bildirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-30 08:27:54

ABD, Rus hava savunma sistemini Libya'dan gizlice çıkardı

İngiliz gazetesi Times, ABD'nin Libya'daki Rus yapımı Pantsir-S1 Hava Savunma Sistemi'ni ele geçirdiğini ve gizlice Almanya'daki askeri üslerinden birine transfer ettiğini bildirdi.

The Times'a göre ABD, ele geçirilen füze savunma sistemini istihbarat toplama, mekanizmalarını ve veritabanını incelemek için hedefliyordu. Bu, özellikle, bir Pantsir sistemi tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen, Kasım 2019'da Libya'da bir ABD insansız hava aracının düşürülmesine misilleme niteliğindeydi .

Gazetede perşembe günü yayınlanan haberde, ABD'nin düzenlediği gizli bir operasyonla savaş alanında kamyona monte edilmiş Rus Hava Savunma Sistemi'ni 18 Mayıs'ta başkent Trablus'un batısındaki Al-Zawiya kasabasında ele geçirildiği belirtildi.

İngiliz gazetesi Haziran ayında, bir Amerikan askeri ekibinin, Rus hava savunma sistemini güneybatı Almanya'daki Rammstein hava üssüne taşımak amacıyla bir "Boeing C-17 Globemaster" askeri kargo uçağıyla Zuwara Havaalanı'na geldigini belirtti.

Gazete, ABD operasyonun, sivil uçakları kolayca düşürebilen Pantsir S-1 füze bataryasının, savaşın harap ettiği kuzey Afrika ülkesindeki milislerin veya silah kaçakçılarının eline geçebileceği endişeleri üzerine gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Gazete, Rusya'nın bu sistemi Emirlikler'e sattığını ve bunun da Hafter milislerini desteklemek için Libya'ya gönderdiğini belirtti.

The Times, Amerikalıların, bu tür bir sistemin Libya üzerinde bir keşif görevi yürütürken MQ-9 Reaper dronlarından birini düşürdüğünü düşündüklerini belirtti.

Gazete, bir Rus yetkilinin Rusya'nın ABD'nin sistemi ele geçirdiğinin farkında olduğunu söylediğini, ancak özellikle Washington'un BAE'de aynı sistemi inceleme fırsatına sahip olduğu için bu adımın sınırlı bir istihbarat değeri olduğunu söyledi.

Kaynak: Times

Haber Ara