Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

'ABD, Rakka'yı Körfez'e bırakıyor' iddiası

BasNews’in haberine göre Washington ile Körfez ülkeleri, Kuzey Suriye’de etkili olan ABD destekli terör örgütü YPG’nin elindeki toprakları Arap aşiretlerin kontrolüne bırakma konusunda anlaştı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-26 08:01:26

'ABD, Rakka'yı Körfez'e bırakıyor' iddiası

Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Arap ülkelerinin askerlerinden oluşan bir kuvveti Suriye'ye getirmek istediğini iddia etmişti. O iddia Pentagon tarafından yalanlansa da Riyad'dan 'Suriye'ye asker gönderebiliriz' açıklaması gelmişti.

ABD-RİYAD-ABU DABİ GÖRÜŞÜYOR

Bu iddiayı destekleyecek yeni bir iddia daha gündeme geldi. Bu sefer PYD/YPG'ye yakınlığıyla bilinen BasNews'in gündeme getirdiği iddiaya göre ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında bir dizi görüşme yapılıyor.

Bu görüşmelerin paralelinde Türkiye ile ABD öncülüğünde koalisyon arasında ayrı bir görüşme trafiği daha yürütüldüğü de iddia ediliyor

'YPG BÖLGESİNE AYRI ORDU'

BasNews'a bilgi veren YPG'den kaynağa göre görüşmelerde, SDG'nin kontrolündeki Doğu Fırat bölgesinin Körfez ülkelerinin desteğinde kurulacak yeni bir Arap ordusuna teslim edilmesi öngörülüyor. Görüşmelerde çıkan sonuca göre ilk adım olarak YPG kontrolündeki Rakka, Suudi Arabistan destekli Ceyş'ul İslam grubuna teslim edilecek. İkinci adım olarak ise SDG içerisindeki Arap unsurlarının çekilerek Suudi Arabistan, Katar ve BAE'nin desteğinde kurulacak yeni bir orduya katılması tartışılıyor. Söz konusu ordunun finansını ise Suudi Arabistan, Katar ve BAE sağlayacak. Ordunun belkemiğinin yüzde 60'ını Arap aşiret güçleri ile bölgedeki yerel Kürt, Süryani ve Türkmen unsurlar oluşturacak. Bu şekilde SDG'nin kontrolündeki Kuzey Suriye bölgesindeki Arap bölgeleri yeni ordunun kontrolüne geçecek ve yeni bir yönetim kurulacak.

‘AŞİRETLER TÜRKİYE'Yİ SEVİYOR'

BASNEWS'a konuşan Suriye Aşiretleri Yüksek Konseyi Sekreteri Mazal Hamad el Esadi, bu kararın alınmasında Türkiye'nin ABD'ye dayattığı bazı taleplerin etkili olduğunu söyledi. Bu temelde Menbiç, Rakka gibi kentlerin Arap güçlerine teslim edilmesi isteniyor. Böylece bölgede yerel meclis ile polis idareyi alacak ve bölge halkı da topraklarına geri dönecek. Arap aşiretlerinin de bu fikre sıcak baktığını belirten El Esadi, “Kuzey-Doğu Suriye'den göç eden 2 milyon göçmen, şu anda Türkiye'de yaşıyor. Suriyeli göçmenlerin büyük kısmı söz konusu aşiretlerin yakın akrabası” yorumunda bulundu.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

884265

Haber Ara