Dolar

32,4961

Euro

34,9162

Altın

2.435,83

Bist

9.716,77

ABD, Rakka'dan kaçırdığı IŞİD'lilerin bilgilerini paylaşmıyor

ABD’nin Suriye'deki müttefiki PYD'nin 14 Kasım’da Rakka’dan kamyonlarla kaçırdığı IŞİD'lilerin biyometrik verilerini söz verdiği halde Türkiye ile paylaşmadığı ortaya çıktı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-28 09:24:31

ABD, Rakka'dan kaçırdığı IŞİD'lilerin bilgilerini paylaşmıyor

Reuters haber ajansı, Suriye'nin Rakka kentinde PKK'nın Suriye kolu PYD'nin IŞİD'den ele geçirdiği Rakka'dan kamyonlarla ve silahlarıyla birlikte kaçırılan 250 IŞİD'li ve ailesinin biyometrik verilerinin alındığını yazdı.

BİLGİLERİ PAYLAŞMADI

ABD'nin YPG aracılığıyla aldığı retina ve parmak izi gibi bilgileri söz vermesine rağmen Türk yetkililerle hâlâ paylaşmamayı sürdürdüğü anlaşıldı.

"BU NASIL İŞBİRLİĞİ?"

Reuters'a konuşan iki üst düzey Türk güvenlik yetkili böyle bir veri görmediklerini söylerken, “Eğer ABD ya da koalisyonun DEAŞ'lılarla ilgili verileri varsa ve bunu bizimle paylaşmıyorlarsa terörizmle birlikte nasıl mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı. ABD daha önce teröre karşı ortak mücadele kapsamında bilgi paylaşımı yapılacağına söz vermişti.

"ABD IŞİD'İ KOZ OLARAK KULLANIYOR"

Star'a konuşan SETA Strateji Araştırmaları direktörü Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın "ABD'nin Suriye'de gizlice desteklediği IŞİD'i hâlâ Türkiye'ye karşı bir koz olarak kullanma niyetinde olduğunu" belirtti. Yalçın ayrıca örgütle gerçek mücadeleyi Ankara'nın yaptığını ve bırakılan teröristlerin pek çok ülkede ortaya çıkmasının an meselesi olduğunu belirtti.

RAKKA TAHLİYESİ

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz günlerde bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliyesi gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

PENTAGON'DAN CEVAP

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE KARŞI PYD'Yİ SAVUNURUZ

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerini kullandı.

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

 

Haber Ara