Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

ABD ordusuyla çalışan Iraklı çevirmenlerin hayatları tehlikede

Washington Post, ülkelerinde ABD ordusuyla yakın işbirliği içinde çalışan Iraklı personelin, İran destekli milislerin kişisel ve gizli kimlik bilgilerini elde ettiklerinden korktukları için hedef alınma veya saldırıya uğrama korkusunun arttığını duyurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 20:58:25

ABD ordusuyla çalışan Iraklı çevirmenlerin hayatları tehlikede

Gazete, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin ikmal konvoylarına ve diğer Amerikan çıkarlarına karşı artan milis saldırılarının olduğu bir dönemde, isim, adres ve plaka numaralarını içeren bu bilgilerin değiş tokuşunun bir tehdit olabileceğini açıkladı. Bu durum, uzun süre Amerikan kuvvetleri arasında özellikle çevirmen olarak çalışan yüzlerce Iraklı için tehlike olarak işaret ediliyor.

“Milisler uzun bir savaş olacağına inanıyor”

Irak resmi kaynakları ve belgeleri, ABD ordusunun kişisel bilgilerinin Irak makamlarının talebine dayanarak, çevirmenlerin Irak'ta dolaşmasına izin vermek için Irak güvenlik güçlerine sağlandığını gösteriyor.

Ancak Iraklı yetkililer, İran destekli milislerin Irak güvenlik birimlerine sızarak bazı durumlarda Amerikalılara ve yerel olarak desteklenen personeline karşı silahlanan grupların eline geçebilecek bilgilere ulaştığını söylüyor.

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa Al-Kazimi'nin ofisinden bir yetkili, "Milislerin bu belgelere sahip olması şaşırtıcı değil. Uzun bir savaş olacağına inanıyorlar. Bu nedenle ABD çıkarları konusunda olabildiğince fazla seçenek ve bilgi edinmeye çalışıyorlar” dedi.

Kritik bilgilere İran milislerinin ulaştığı iddiası

Geçtiğimiz Haziran ayında, İran destekli milislerle bağlantılı Sabreen Haber Ajansı, Koalisyon güçlerine bağlı ana karargah olan Bağdat'taki 3. Birlik üssünde çalışması için kabul edilen Iraklılar hakkında kişisel bilgiler içerdiğini iddia ettiği bir liste yayınladı.

Listede Iraklı sürücüler için isimler, adresler, ehliyet numaraları, arabalarının marka ve modeli, plaka numaraları ve modeli gibi diğer ayrıntılara yer verildi. Listede, ABD'nin önderliğindeki askeri koalisyonun logosunun yanında ABD Savunma Bakanlığı logosu yer alıyordu ancak Washington Post, belgenin orijinalliğini bağımsız kaynaklardan doğrulayamadığını kaydetti.

İki Iraklı tercüman ayrıca, Irak askeri kontrol noktasının yakınında bulunan ve Irak güvenlik güçleri tarafından yönetilen bir askeri koordinasyon merkezinden alınan ABD kuvvetleri ile işbirlikçileri hakkında kişisel bilgileri içeren bir liste bulunan milis üyelerini gördüklerini söyledi.

Bu belgelere atıfta bulunan çevirmenlerden biri, "Bizi kovalamak onlar için kolay olacak. Artık tüm bilgilere sahipler” şeklinde endişelerini dile getirerek, "Liste internette yayınlanırsa ne olur?" dedi.

Amerikan yetkilileri doğrulamadı

Öte yandan, bir ABD askeri sözcüsü yorum talebine yanıt olarak, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin çevirmenlerin kişisel bilgilerini Irak ordusu veya Irak hükümeti ile paylaşmadığını söyledi.

Ancak The Washington Post tarafından elde edilen üç belge, koalisyon güçlerinin sağladığı verilerin Irak güvenlik güçlerinin çeşitli unsurlarının eline geçtiğini ve geçtiğimiz yıl içinde dolaşıma girdiğini gösteriyor.

Başbakan başkanlığındaki Irak Ulusal Harekat Merkezi tarafından yayınlanan tüm belgeler, bilgilerin Koalisyon güçlerinden alındığını, ardından Irak Güvenlik Güçleri ile paylaşıldığını söylüyor. Belgelerden biri, yaklaşık 143 koalisyon personelinin kişisel bilgilerini içeriyor.

Bilgileri ABD ordusunun verdiği iddiası

Üst düzey bir Irak ordusu subayı, çevirmenlerin askeri üslerin dışına çıkabilmeleri için bilgileri ABD ordusunun verdiğini söyledi.

ABD askeri sözcüsüne ise, ABD tarafından sağlanan bilgilerin çeşitli Irak güvenlik güçlerine teslim edildiğini gösteren belgeler sorulduğunda, başka bir yorumda bulunmadı.

Çevirmenlerin karşı karşıya olduğu tehditler, özellikle ABD'nin ülkeden güçlerini çekmeye hazırlandığı ve eski sözleşmeli çalışanları işsiz bırakarak ve muhtemelen korumasız bırakıldıkları için, özellikle çoğunun terhis edilmesiyle yoğunlaştı.

Bu, çevirmenlere “hain” muamelesi yapan Iraklı milislerin ışığında geliyor. Irak uzmanı ve Musings on Iraq'ın editörü Joel Wing tarafından derlenen rakamlara göre, koalisyon adına askeri teçhizat nakliye araçları ve lojistik konvoylar kullanan Iraklı milisler, geçen yazdan bu yana en az 30 füze veya IED saldırısını hedef aldı.

Koalisyon sözcüsü, Irak güvenlik güçleriyle sözleşme yapan şirketler için konvoy sürücülerine yönelik saldırılarla ilgili soruları Irak ordusuna yönlendirdi.

Kaygılar yüksek

Ayrıca, Mart ve Ağustos ayları arasında Amerikan misyonlarında çalışan yüzlerce Iraklı çalışan, finansman kaybı nedeniyle sözleşmelerinin süresinin dolduğunu belirten e-postalar aldı ve bu da Amerikalılar ülkeden ayrıldıktan sonra misilleme saldırılarına karşı daha savunmasız olacaklarına dair ciddi endişeler uyandırdı.

ABD Merkez Komutanı Frank MacKenzie Eylül ayında yaptığı açıklamada, Trump'ın ABD güçlerini yaklaşık 5.200'den 3.000'e düşürme kararının, yönetimin Irak güvenlik güçlerinin IŞİD militanlarının ülkede geri kalan tehdidi ile verimli bir şekilde başa çıkabileceğine olan güvenini yansıttığını söyledi.

Haber Ara