Dolar

32,3282

Euro

35,0344

Altın

2.282,29

Bist

8.975,52

ABD öncülüğündeki koalisyon 'yanlışlıkla' PYD'yi vurdu

IŞİD karşıtı koalisyon, 'Suriye'de yanlışlıkla PYD öncülüğündeki SDG güçlerinin vurulduğunu, 18 savaşçının öldüğünü' açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-13 17:11:29

ABD öncülüğündeki koalisyon 'yanlışlıkla' PYD'yi vurdu

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun hava güçleri, Rakka'nın güneyinde; Tabka ilçesi yakınlarında "yanlışlıkla" PKK/PYD'nin Suriye kanadı YPG'nin başında bulunduğu ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) vurduklarını ve 18 savaşçının öldüğünü açıkladı.

Koalisyondan yapılan yazılı açıklamada, "Hava saldırısı, müttefik güçlerimiz tarafından talep edildi. Vurulan hedefin IŞİD'e ait olduğu değerlendirilmişti ancak mevzilerinden ilerlemiş bir SDG birliği olduğu ortaya çıktı" denildi.

ABD ve TÜRKİYE'Yİ KARŞI KARŞIYA GETİREN SEBEP

Amerika'nın PKK'nın Suriye kolu PYD'ye siyasi ve askeri desteği Türkiye ile Amerika'yı Suriye coğrafyasında karşı karşıya getiren en önemli sebep.

SDG veya DSG

ABD, Türkiye'nin sert tepkisi üzerine bu desteği Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı (SDG) oluşturarak devam ettirmeye başlamış, bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG'ye katarak Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kurmuştu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

ABD'YE GÖRE PYD TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf, Ekim 2014'te PYD'yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015'te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

TRUMP DÖNEMİ DE OBAMA GİBİ

Trump yönetiminin de bu konuda Obama dönemiyle aynı tutumu sürdürdüğü görülüyor. Bu dönemde de Amerika YPG'yi silahlandırmaya devam ediyor. Obama döneminde PYD/YPG ile irtibatları yürüten Özel Temsilci Brett McGurk, Trump döneminde de görevine devam ediyor.

Haber Ara