Dolar

32,5743

Euro

35,0169

Altın

2.428,43

Bist

9.722,09

ABD'nin vuracağı bin 200 şehir

Bu hafta gizliliği kaldırılan Amerikan belgesinde Soğuk Savaş'ta ABD'nin nükleer silahlarının hedefindeki bin 200 şehir var. Listede özellikle nüfus yoğunluğu fazla şehirler seçilmiş.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-24 22:09:07

ABD'nin vuracağı bin 200 şehir

Bu hafta gizliliği kaldırılan bir belgede ABD'nin Soğuk Savaş sırasında nükleer silahla yerle bir edeceği şehirlerin listesi yayınlandı. Listede Pekin, Moskova, Leningrad, Berlin'in doğusu ve Varşova'nın seçilmesinin nedeni, bu şehirlerdeki nüfus yoğunluğu.

ŞEHİRLERİN "SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE YIKIMI"NA DAİR PLANLAR VAR

Ulusal Güvenlik Arşivi'nden bilim insanlarına göre, sivillerin ve "dost kuvvet ve halkların" da aralarında bulunduğu sivillerin yüksek dozda radyoaktif serpintiye maruz kalacağı da teslim ediliyor. Arlarında Pekin, Moskova, Leningrad, Berlin'in doğusu ve Varşova dahil seçilen şehirlerin "sistematik bir şekilde yıkımı"na dair planlar da var. Bilim insanlarının çalışmalarına göre bu planlar, spesifik olarak insanları hedef alan saldırıları yasaklayan uluslararası normlarla "doğrudan ihlal ediyor".

LİSTEDE BİN 200 ŞEHİR VAR

Sadece Leningrad ve Moskova arasında 300'den fazla mevki belirlenmiş. Bunların çoğu uçak pisti ve diğer askeri hedefler olsa da diğerleri sivillere maksimum zararı verebilmek için seçilmiş.

Listede bin 200'den fazla şehir var. Her şehirde kalabalık nüfusları yüzünden seçilmiş belirli alanlar var.

1959 tarihli 700 sayfalık belgenin gizliliği 50 yıldan uzun bir sürenin ardından kaldırıldı.

Belge üzerinde çalışan bilim insanlarından William Burr, "ABD ve Avrupa ile Doğu Asya'daki Amerikan güçlerine oluşturduğu tehdit yüzünden başlıca ve öncelikli hedef Sovyetlerin "hava gücü"ydü." dedi.

Haber Ara