Dolar

32,6028

Euro

34,8450

Altın

2.495,67

Bist

9.465,90

ABD'nin Suriye politikası değişti mi?

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, ABD’nin de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in devrilmesini istemediğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 11:47:17

ABD'nin Suriye politikası değişti mi?

Amerikan CBS News kanalına röportaj veren Rus diplomat Çurkin, ABD'nin Suriye tutumunu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) nedeniyle değiştirdiğini ifade etti. Çurkin, “Bence şu anda ABD ile ortak bir görüşü paylaşıyoruz: Onlar da Esad hükümetinin düşmesini istemiyorlar. IŞİD ile Suriye hükümetine zarar gelmeyecek şekilde mücadele etmek istiyorlar. Diğer taraftan Suriye yönetiminin IŞİD ile mücadele kampanyasından yararlanmasını da istemiyorlar. Çok karmaşık bir durum” diye konuştu.

‘ABD, IŞİD'İN ŞAM'I ELE GEÇİRMESİNDEN KORKUYOR'

Rusya ve ABD'nin Suriye krizine ilişkin tutumlarının giderek birbirine yaklaştığını da ifade eden Çurkin, “Yaklaşımlarımız, durumun karmaşıklığının anlaşılmasına bağlı olarak büyük ilerleme kaydetti. Bana göre, şu anda Amerikan hükümetinin en ciddi endişesi; Suriye yönetiminin düşmesi, IŞİD'in Şam'ı ele geçirmesi ve bundan ABD'nin suçlu tutulması” yorumunu yaptı.

‘ESAD HÜKÜMETİYLE DİYALOG KURMALILAR'

Washington'a Esed yönetimi ile diyaloğa geçme çağrısını yineleyen Çurkin, “Suriye hükümetiyle işbirliği yapmalılar. İlla ‘Beşar Esad ile aynı masaya otursunlar' demiyoruz ama Suriye hükümetiyle birlikte çalışmalılar. Sahada IŞİD'le çarpışan onlar” dedi. ABD öncülüğünde IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun BM kararlarına dayanmamasına da tepki gösteren Çurkin, “ABD'li mevkidaşımı koalisyon için BM Güvenlik Konseyi'nde karar alınması için cesaretlendirmiştim. Ama karar olmadan bunu yapmayı tercih ettiler, sadece tek yanlı bir açıklama yaptılar” ifadelerini kullandı.

Haber Ara