Dolar

32,3197

Euro

35,1092

Altın

2.297,51

Bist

9.040,46

ABD'nin Suriye'deki bombardımanı kasıtlı mıydı?

ABD’nin Deyr ez-Zor’daki Suriye rejimine ait mevzileri bombalamasının ardından tartışmalar giderek büyüyor...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-18 15:28:31

ABD'nin Suriye'deki bombardımanı kasıtlı mıydı?

Pentagon ABD öncülüğündeki koalisyonun Deyr ez-Zor'daki Suriye ordusu mevzilerine yönelik bombardımanın ‘yanlışlıkla' olduğunu duyurdu. Ancak Rusya konuyla ilgili endişelerini dile getirirken, bombardmanın ‘kasıtlı olabileceği ve Moskova ile Washington arasında varılan anlaşmanın altını oymaya yönelik riskler taşıdığı' görüşünde.

Sputnik'te yer alan bilgide; Rusya Federsayon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, bombardmanın ‘kasıtlı' olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Klintseviç “ABD Suriye ordu güçlerine saldırılarını kasıtlı ve düşünerek gerçekleştirdi. Yapılan herhangi bir hava operasyonu karadaki komutanlar tarafından koordine ediliyor. Bu durumda ABD, IŞİD'i sızdıran istihbarat birimlerinden edindiği bilgiyi kullandı” dedi.

‘BU HAVA SALDIRISI ABD'NİN ÇİFTE STANDARDINI YANSITIYOR'

“Suriye güçlerine yönelik gerçekleştirilen bu hava saldırısı ABD'nin çifte standardını yanısıtıyor” diyen Klintseviç şöyle devam etti: “ABD'nin Suriye'de tek bir amacı var: Suriye Devlet Başkannı Beşar Esed'in gitmesi ve muhalifleri iktidara getirip kendi ekonomik çıkarlarını gütmek.”

‘PROVOKASYON OLABİLİR'

ABD'nin Suriye ve Irak'ın büyük bölümünü kontrol eden IŞİD'i yok etmekle gerçekten ilgilenmediğini belirten Klintseviç ayrıca saldırının provokasyon amaçlı olabileceğini de savundu: “Bu saldırı bizim nasıl tepki vereceğimizi görmek için yapılmış bir provokasyon da olabilir." “Suriye ordusuna yönelik benzer saldırılara devam edilmesi, Rusya ile ABD'nin Cenevre'de vardığı anlaşmanın uygulanmasını riske atar” diyen Klintseviç, saldırının gerçekleştirilmesindeki asıl nedenin açıklanacağına inandığını ve herkesin Washington'ın Suriye'deki gerçek duruşunu anlayacağını belirtti.

KONAŞENKOV: ABD'NİN RUSYA İLE KOORDİNE OLMA YÖNÜNDEKİ İSTEKSİZLİĞİNİN SONUCU

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, saldırının Pentagon'un öne sürdüğü gibi ‘yanlışlıkla' olması ihtimaline ilişkin olarak “Saldırı yanlışlıkla gerçekleştirildiyse, bu ABD'nin Rusya ile terörist gruplara yönelik faaliyetlerini koordine etme konusunda isteksizliğinin doğrudan bir sonucu” dedi.

‘9 EYLÜL'DEKİ ANLAŞMAYI MAHVETTİ'

Duma milletvekili Sergey Gavrilov da, saldırının Rusya ile ABD arasında 9 Eylül'de varılan anlaşmayı mahvettiğini söyledi: “ABD (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov ve (ABD Dışişleri Bakanı John) Kerry'nin varmaya çalıştığı anlaşmaları raydan çıkardı. Sonuç olarak Washinton, Ortadoğu'daki barış sürecini riske attı.”

Haber Ara