Dolar

32,3693

Euro

34,9545

Altın

2.325,65

Bist

9.086,70

ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları

ABD Kongresinden bir heyet, Sudan'a yönelik yaptırımların kaldırılması için çalıştıklarını belirtti

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-01 01:30:32

ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları
Bazı ABD Kongresi üyelerinin Sudan'a uygulanan ticari yaptırımların ekim ayında kaldırılması için çalıştıkları bildirildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Karibullah el-Hızır tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkeyi ziyaret eden ABD Kongresi'nden bir heyetin, Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur ile iki ülke arasındaki ilişkiler ve ticari yaptırımların kaldırılması konularını görüştüğü ifade edildi.

Gandur, görüşmede ABD'li heyete, Sudan hükümetinin, yaptırımların kaldırılması için belirlenen 5 maddenin yerine getirilmesine çalıştığı ve ABD'den de ekim ayında yaptırımları kaldırmasını beklediğini iletti.

ABD'li heyet ise Sudan hükümetinin yaptığı işbirliği ve ülkeyi ziyaretleri sırasında gördükleri gerçeklerden hareketle Sudan'a yönelik yaptırımların kaldırılmasına çalıştıklarını aktardı.

Görüşmede her iki taraf da yaptırımların kaldırılmasını takip eden süreçte her alanda yeni ortak işbirliği alanlarının açılmasının önemine işaret etti.

ABD yönetimi, 1993'te "terörizmi destekleyen devletler" kategorisine alınan Sudan'a 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Beyaz Saray'dan 13 Ocak'ta yapılan yazılı açıklamada eski ABD Başkanı Barack Obama'nın yayımladığı kararnameyle, Sudan'a 20 yıldır uygulanmakta olan ticari yaptırımların kaldırılması talimatı verdiği belirtilmişti. Yaptırımların kaldırılmasının, terörle mücadelede Washington yönetimiyle iş birliği yapılması, Güney Sudan'da barışın sağlanmasına destek olunması gibi 5 konuya dayandığı ifade edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise 12 Temmuz'da Sudan'a yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı.

Haber Ara