Dolar

32,5981

Euro

34,8721

Altın

2.494,36

Bist

9.593,89

ABD'nin Sudan'a şantaj yaptığı ortaya çıktı!

ABD'nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi için Sudan'a uyguladığı baskılar uluslararası gündeme oturdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-22 15:54:48

ABD'nin Sudan'a şantaj yaptığı ortaya çıktı!

ABD'nin Sudan'a şantaj yaptığı ortaya çıktı

ABD'nin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi için Sudan'a uyguladığı baskılar uluslararası gündeme oturdu

El-Monitor'un haberine göre ABD, Sudan'ın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması karşılığında İsrail ile ilişkilerini resmen normalleştirmesini şart koştu ve Pompeo'nun Sudan Başbakanı'ndan Netanyahu ile iletişime geçmesini istediğini açıkladı.

ABD'li ve Sudanlı yetkililer, Sudan'ı “teröre destek veren ülkeler listesi”nden çıkarma konusunda uzun süredir görüşüyorlar. Sudan'ın geçiş hükümeti, Trump yönetiminin bu hedefe ulaşmak için ileri sürülen faaliyetlerini sürdürüyor.        

Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Arap liderleri İsrail ile resmi ilişkilere girmeye ikna etmek için yaptığı geniş çaplı geziyle ilgili bilgilere ulaşan Al-Monitor, Sudan'ın söz konusu gelişmeyle ilgili ayrıntılar paylaştı.

“İsrail ile resmi ilişki kurun, Netanyahu ile görüşün”

Pompeo, Hartum ziyareti sırasında yaptığı teklifte, Başbakan Abdullah Hamdok'un İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile temasa geçmesi ve derhal İsrail ile resmi ilişkiler kurması olduğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine Sudan'daki geçiş hükümetinin böyle bir karar alma yetkisine sahip olmadığı söylenerek itiraz edildi. Bu gelişmenin ardından Beyaz Saray, sözkonusu Sudan'ın listeden çıkarılmasını iptal etti.

Pompeo, Sudan cumhurbaşkanına İsrail'in tanımasıyla haklarındaki yasaların Kongre'den geçişini kolaylaştıracağını söyledi. Söz konusu girişim ayrıca, ABD Kongresi'nde Trump'ın seçim öncesi zafer planlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Gizlenen görüşme

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, Hartum'daki diplomatik tartışmalar hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak Sudan'ın "terörizmin devlet sponsorları" listesinden çıkarılmasının Beyaz Saray açısından "öncelik" olmaya devam ediyor.

Pompeo'nun, geçen ay yaptıkları görüşmeden bu yana Sudan başbakanıyla en az iki kez görüştüğü ortaya çıkmış, ancak Dışişleri Bakanlığı bu aramalardan sadece birini duyurmuştu.

Öte yandan Sudan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Haydar Bedevi El-Sadık, geçiş hükümetinin "İsrail ile Hartum'un çıkarlarına dayalı ve değerlerinden ödün vermeden barış anlaşması hedeflediğini" kamuoyuna açıklamasından sonra geçtiğimiz ay aniden görevinden kovulmuştu.

ABD-Sudan görüşmelerine yakın kaynaklar, Sudan'ın geçiş konseyi başkanı Abdülfettah el-Burhan'ın Pompeo'nun İsrail'i tanıması için yaptığı öneriyi tamamen reddetmediğini, ancak hükümetinin ülkenin büyük borçlarını telafi etmek için birkaç milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylediğini bildirdi.

Kaynak: Arap Postası

Haber Ara