Dolar

32,3495

Euro

34,9744

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

'ABD’nin seçkinleri halklarını kandırmaya ne kadar devam edebilir?'

Global Times’ın dünkü baskısında yayımlanan bir makalede, “ABD’nin başkenti saldırıya uğradı ve son 24 saat içinde ise neredeyse 4 bin kişi koronadan hayatını kaybetti. Ülkenin seçkinleri, halklarını kandırmaya ne kadar devam edebilir?” denildi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-09 08:43:56

'ABD’nin seçkinleri halklarını kandırmaya ne kadar devam edebilir?'

Çin gazetesi Global Times'ın dünkü baskısında yayımlanan bir makalede, “ABD'nin başkenti saldırıya uğradı ve son 24 saat içinde ise neredeyse 4 bin kişi koronadan hayatını kaybetti. Ülkenin seçkinleri halklarını kandırmaya ne kadar devam edebilir?” denildi.

Global Times'da “ABD, demokraside kendi düşmanı” başlıklı yayımlanan makale şöyle:

ABD Kongre Binası'nda ayaklanmaların patlak vermesinin ardından, ABD ve Batı dünyasındaki hem seçkinler hem de ana akım medya kuruluşları hızla, ortak bir "fikir birliği"ni dile getirdiler: Saldırganlar hedeflerine ulaşmada başarısız oldular ve Kongre, Joe Biden'ın ABD başkanlık seçimlerinde kazandığı zaferi doğrulayarak kanıtladı. ABD'de demokrasi hâlâ güçlü. Ayrıca, Amerikanları kışkırtmak ve halkın birleşme iradesini harekete geçirmek amacıyla, bazıları "demokrasinin düşmanı"nın Kongre Binası'ndaki kaosu görmekten ve yüceltmekten mutlu olacağını iddia ederek parmaklarını Çin'e işaret ettiler. 

Bu, ABD'nin siyasi zayıflığının gerçek bir tasviridir. Dünyadaki tek süper güç olarak ABD'nin açık fikirli, hoşgörülü ve kapsayıcı olması gerekiyor. Kendi gelişimi ve özyönetimi sakin ve düzenli olmalı ve dengeli özyönetimi sağlamak için bol miktarda iç kaynağı kullanmalıdır. Ama şimdi, ne zaman istenmeyen bir iç olay meydana gelirse, ABD suçu Çin'e veya Rusya'ya kaydırmanın yollarını bulmak için sabırsızlanıyor. Kendine üstünlük öyküsü ve dış güçlerin verdiği zararla ilgili şikayetleri birleşerek çok garip bir ideoloji yaratır. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, Çin'in COVID-19'u ABD'ye ihraç ettiği ve ikincisinin yerel salgını kontrol etmede büyük başarısızlıklara yol açtığı konusunda kararlıydı. Trump şu anda ana akım ABD seçkinleri tarafından terk edildi; ancak Çin'i bir günah keçisi olarak kullanma şeklindeki siyasi mantığı Washington'da ortak bir oyun haline geldi ve sözde ABD demokrasisini desteklemek için kullanılan kötü bir bahane oldu.  

Çin ile nasıl başa çıkılacağı ABD siyasi çevrelerinde yanıtlanması zorunlu bir soru haline geldi. Giderek artan sayıda insan, Trump'ı ülkenin en yüksek ofisinden çıkarmanın yollarını arıyor, ancak gerçekte onlara Çin söz konusu olduğunda yaptıkları gibi düşünmeyi öğreten Trump'ın kendisi. 

ABD siyasi sisteminde bir şeyler ters gitti, söylemeye gerek yok. Çin halkı, Kongre Binası'ndaki kaostan övünmüyor; ABD'nin, Hong Kong Yasama Konseyi'ne saldıran kalabalığı desteklemesinden sadece memnun değiller. Çin halkının bakış açısından Hong Kong ve Washington'daki saldırılar birbirine çok benziyor. Her ikisi de anti-demokratik ve hukukun üstünlüğüydü. Çinliler, ABD'li seçkinlerin bu sefer kendilerini başkalarının yerine koymayı öğrenip, çifte standartlı faul oyunlarına son vermelerini umuyor.  

ABD, eskiden Çinliler tarafından putlaştırılıyordu ama imajı çöktü. Amerikan halkı için aynı değil mi? Avrupalılar ne olacak? DSÖ üyelerinin ABD'ye güveni ve Paris iklim anlaşması tehlikeye girmedi mi?

Başkent isyanları münferit bir olay değil. ABD, COVID-19'u dizginlemekte başarısız oldu. Buna rağmen, hâlâ küstahça diğer ülkelere kendi işlerini nasıl halledeceklerini anlatıyor. İdolümüz ABD'nin imajı çökerken bu, ABD'nin bir ülke olarak çöktüğünü düşündüğümüz anlamına gelmez. Önemli gücünü ve avantajlarını korumaktadır. Örneğin, sosyal yapısı hâlâ çeşitli krizlere karşı güçlü bir hoşgörü sergiliyor. Ancak ABD'li seçkinler, Çin Komünist Partisi'nin önderlik ettiği her şeyi reddediyor. Çin'in salgını kontrol etme başarısının ve bunun ardından ekonomideki toparlanmanın bile "kirli" olduğuna inanıyorlar. İki tarafın zihniyetindeki tarafsızlık ve hoşgörüyü karşılaştırırsak, ABD çoktan kaybetti. 

ABD, trajedisini ancak histerik üstünlük duygusunu kaybettiğinde görecek. İki ana siyasi kampı arasındaki mücadele toplumunu parçalıyor. Birbirlerine saldırıyorlar, "diğer tarafı" hiçbir işe yaramazmış gibi gösteriyorlar. Aynı zamanda, ülkelerinin gerçek sorunları üzerinde trans-partizan bir düşünme gerçekleştiremiyorlar. Bu nedenle ABD siyaseti çevreler halinde dönmeye devam ediyor.  

Çin'e karşı yeni bir soğuk savaş başlatmak, ABD'nin eski dengesini yeniden sağlamasına yardımcı olmayacak. Gerçek sorunlarını örtbas etmek için "demokratik gurur"u kullanmak yalnızca kendisini aldatacaktır.

Bir ülke ekonomisinin gerçek canlılığı, demokrasisinin gerçek ve etkili olup olmadığını yansıtır. Bir ülkenin mevcut halk sağlığı krizine karşı gösterdiği performans ve enfeksiyon ve ölüm sayılarının tümü, gerçek insancıllığın önemli göstergeleridir. ABD, ileri demokrasisi hakkında yüksek sesle haykırırken bu rakamlarla yüzleşmeye cesaret edemiyor. Başkenti saldırıya uğradı ve son 24 saat içinde neredeyse 4 bin kişi COVID-19'dan öldü. Ülkenin seçkinleri halklarını kandırmaya ne kadar devam edebilir?  

Washington'un paranoyasını ortadan kaldırıp kaldıramayacağını, siyasi konularda bilimsel rasyonalite ruhunu yeniden sağlayıp sağlayamayacağını ve Joe Biden'ın bir değişiklik yapıp yapmayacağını bekleyelim. 

Kaynak: Global Times 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara