Dolar

32,5793

Euro

34,9024

Altın

2.438,35

Bist

9.645,02

ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasına tepkiler

Karar, İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli'de siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerince protesto edildi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-08 16:10:56

ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasına tepkiler
İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli'de siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri bir araya gelerek ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) İzmir Şubesi üyeleri İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Derneğin İzmir Şubesi Başkanı Abdulvahap Karakuş, ABD'nin bu adımının siyonistler dışında kimseyi sevindirmeyeceğini belirterek, İsrail halkının de bu girişimi onaylamayacağını savundu.

BM'nin İsrail devletini Kudüs şehrinde işgalci olarak kabul ettiğine dikkati çeken Karakuş, "Dünyanın sorumluluk sahibi her iyi erkek ve kadını, ABD Başkanı Trump'un milyonlarca insanın canına mal olacak ve çatışma tohumlarını yüzyıllara taşıyabilecek bu haksız girişimden derhal vazgeçmesi için kamuoyu baskısı oluşturulmalı. Uluslararası hukuka aykırı bu girişimi şiddetle kınıyoruz." dedi.

- Aydın

Aydın Atatürk Kent Meydanı'nda bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, slogan atıp "Katil İsrail", "Kudüs kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar ile Filistin ve Türk bayrakları taşıdı.

Halep'te yaşananlara dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak isteyen bazı vatandaşlar da kefen giydi.

AK Parti Efeler İlçe Başkanı Aytaç Arslan, yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs kararının dünyadaki adaletsizliğin bir tezahürü olduğunu belirtti.

Kararı tanımadıklarını vurgulayan Arslan, "Bu hadise Cumhurbaşkanımızın küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği 'Dünya beşten büyüktür' itirazını teyit etmiştir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz." dedi.

- Manisa

Manisa'da Hatuniye Cami önünde cuma namazı ardından toplanan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyeleri slogan atıp "Kudüs'ü savunmak gerçek bağımsızlığı savunmaktır", "Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartların yanı sıra Filistin ve Türk bayrakları taşıdı.

Grup adına açıklama yapan AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli, Kudüs'ün asla vazgeçilmeyen bir dava olduğunu söyledi.

ABD'nin Kudüs kararının insanlık vicdanını yaraladığına ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğine işaret eden Mersinli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs bizlerin kırmızı çizgisidir. Bu bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararların İsrail ve Filistin arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." diye konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de protestoya destek verdi.

- Denizli

Denizli'de çeşitli sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde toplanan vatandaşlar cuma namazından sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi önündeki 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda toplandı.

Filistin ve Türkiye bayrakları taşıyan vatandaşlar, "Kudüs özgür değilse dünya tutsaktır", "Kudüs bizimdir, bizim kalacak" pankartları açtı, "Kahrolsun İsrail ve uşakları", "İsrail uşağı Trump, Katil İsrail işbirlikçi ABD", "Kudüs bizimdir, bizim kalacak" yazılı dövizler taşıdı.

AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu dile getirerek, "Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan de silah baronlarının, petrol şirketlerinin, faiz lobilerinin İslam dünyasına yaşattığı zulme 'dur" dediklerini söyledi.

Kudüs'ü barışın, huzurun, refahın merkezi yapmaya kararlı olduklarını kaydeden Özkan, bölgede zulüm yaşatılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Sivil toplum örgütleri adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Denizli Şube Başkanı Hamdi Öztürk ise hükümetten somut adım atılmasını beklediklerini belirterek, "İsrail ile yapılan bütün anlaşmalar yırtılıp atılsın." ifadelerini kullandı.

İl Müftüsü Mehmet Aşık'ın dualarına eşlik eden çok sayıda vatandaş, tekbir getirip İsrail ve ABD aleyhine slogan attı.

Haber Ara