Dolar

32,4931

Euro

34,5468

Altın

2.496,56

Bist

9.548,09

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği resmen açıldı, Trump'ın açıklaması yayınlandı

Türkiye saati ile 16.00'da başlayan açılış töreni tamamlandı. ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği resmen açıldı. ABD başkanı Donald Trump'ın açıklaması yayınlandı. An itibariyle şehit olan Filsitinli sayısı 41'e yükseldi. Bin 700'den fazla kişi ise yaralı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-14 17:05:46

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği resmen açıldı, Trump'ın açıklaması yayınlandı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Trump'ın 7 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesinin ardından, ABD yönetimi bugün büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdı. Yapılan açıklamada Kudüs Büyükelçiliği'nin resmen açıldığı duyuruldu.

KİMLER VARDI?

Törene İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile kızı Ivanka Trump'ın yanı sıra 4 Cumhuriyetçi senatör katıldı.

DEMOKRATLAR YOK

Demokratlardan hiçbir senatörün törende yer almaması ise dikkat çekti. Törene davet edilen 86 ülkenin büyükelçiliğinden sadece 32'si büyükelçi veya diplomat düzeyinde katıldı.

GAZZE SINIRINDA KATLİAM

Gazze'deki protestolarda ise katliam yaşandı. 41 Filistinli İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448'i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle bin 700 üzerinde Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

İsrail ordusu Gazze sınırında toplanan Filistinli göstericilerin üzerine İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) göz yaşartıcı gaz atıyor.

Büyükelçiliğin taşındığı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra "Siyon dostu Trump" ve "Trump İsrail'i büyük yaptı" yazılı billboardlar asıldı.

israel-embassy-7

NETANYAHU ZAFER İLAN ETTİ

ABD'nin Büyükelçilik açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için "Dünyada daha iyi bir dostumuz yok. Tarihi tanıyarak tarih yazdınız. Bu anı hatırlayın, Trump tarih yazdı" dedi.

TRUMP'IN DAMADI DA KONUŞTU

Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner, törende yaptığı konuşmada, bu hamleyle dünyanın ABD'ye ve başkanına güvenebileceğini gösterdiklerini iddia etti.

nintchdbpict000406113353

TRUMP'IN VİDEO MESAJI

Açılışa Başkan Donald Trump katılmadı ancak davetlilere telekonferansla hitap etti. Trump, İsrail'in "Kudüs'ten yönetildiğini söyleyip bizde büyükelçiliğimiz oraya taşıdık" dedi.

Elçiliği Kudüs'e taşıyarak gerginliğin fitilini ateşleyen ABD Başkanı, "Ülkesinin kalıcı bir barış anlaşmasını hedeflediğini" söyledi. Yayımlanan video mesajında Trump ayrıca, "Bugün aldığımız karar İsrail halkının her zaman yanında olduğumuzun göstergesidir" dedi.

KUTSAL YERLERİN MEVCUT STATÜKOSUNUN KORUNMASI VURGUSU

Trump ayrıca, Filistin ile İsrail arasında kalıcı bir barıştan yana olduklarını kaydederek, "ABD kalıcı barışın sağlanmasına sadık kalmaya devam ediyor." diye konuştu.

 

TWİTTER'DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'teki kanlı açılışın resmen gerçekleşmesinin ardından Twitter hesabından "İsrail için büyük gün. Tebrikler" sözlerini paylaştı. 

Haber Ara