Dolar

32,5719

Euro

35,0273

Altın

2.433,18

Bist

9.776,53

ABD'nin Kobani'deki askeri üssünü genişletti

ABD'nin, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin ele geçirdiği bölgelerden biri olan Ayn el-Arab'da (Kobani) kurduğu askeri üssü genişletildi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-28 10:02:16

ABD'nin Kobani'deki askeri üssünü genişletti

ABD Başkanı Donald Trump'un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı arayarak ‘artık PYD/YPG'ye silah vermeyeceğiz' demesinin ardından ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bulunan Türkiye sınırına yaklaşık 20 km mesafedeki Ayn-el Arab (Kobani) üssünden yeni görüntüler ortaya çıktı.

ZIRHLI ARAÇ, ASKERİ HELİKOPTER GÖNDERİLDİ, YENİ BİNALAR İNŞA EDİLDİ

Aydınlık'ın haberine göre Fransızlara ait eski Lafarge çimento fabrikasına 2016'da inşa edilen üsse yüzün üstünde zırhlı araç, yeni helikopterler gönderildiği ve yeni prefabrik binaların inşa edildiği görüntülendi. Ayrıca ABD'nin, uydu görüntülerinde gizlenen noktada ise komuta kontrol merkezi kurduğu belirtildi.

TÜRKİYE SINIRINA 20 KM

ABD, özel harekat operasyonlarında ana karargah olarak, Ayn-el Arab'ın 45 kilometre kadar güneyinde kurduğu üssü kullanıyor. Üssün kurulduğu yer, Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan eskiden Fransızlara ait olan Lafarge çimento fabrikası. ABD Özel Kuvvetleri'nin operasyonlarında karargah olarak kullandığı üs, kuş uçuşu Diyarbakır'a 210, İncirlik'e 300, Şanlıurfa'ya 73 kilometre mesafede bulunuyor.

BASINA YANSIYAN İLK GÖRÜNTÜLER

Söz konusu üsten basına yansıyan ilk görüntülerde 500-600 kişilik 25 mobil prefabrik baraka, 1 BlackHawk, 1 Chinook, 1 Apache ve 2 adet V-22 Osprey helikopter görüntülenmişti.

TAKVİYE ARTTI

Son ortaya çıkan görüntülerde ise üssün yeniden imar edildiği, onlarca yeni bina yapıldığı, yeni park alanları oluşturduğu görülüyor. Ayrıca eski görüntülere göre üsse yüzün üzerinde yeni zırhlı araç ve TIR geldiği, Bell AH-IZ Viper modeli kobra tipi ve AH-64 Apache modeli yeni helikopterler takviye edildiği ortaya çıktı.

1_59

2_62

UYDU FOTOĞRAFINDA SAKLANAN KOMUTA KONTROL MERKEZİ

Ortaya çıkan uydu görüntülerinde beyazlatılarak saklanan kısımlar da bulunuyor. Uzmanlara göre bu noktalar komuta kontrol merkezi. Yeni görüntülerde birçok yeni prefabrik yerleşim yeri ve garaj oluşturulduğu da görülüyor. Üssün kuzeyindeki daha önce toprak arazi olan yere inşa edilen araç parkına ise zırhlı araç ve TIR'ların yerleştirildiği görülüyor. Öte yandan yeni görüntülerde daha önceki görüntülerden farklı olarak Bell AH-IZ Viper modeli kobra tipi ve AH-64 Apache modeli helikopterler de görülüyor.

3_51

4_35

5_33

ABD'Lİ ASKER SAYISI MUAMMASI

Ayrıca daha önce boş arazi olan kısma ise yüze yakın yeni zırhlı aracın park edildiği dikkat çekiyor. Güvenlik uzmanları bu durumu ‘her araca en az 3 personel verilse üste bulunan asker sayısı bini geçer' şeklinde yorumladı.

Bu sayılar göz önünde bulundurulduğunda ABD'nin gelen ‘Suriye'de 500 askerimiz var' açıklamasının gerçeği yansıtmadığı düşünülüyor.

Doğal Kararlılık Operasyonu Özel Kuvvetler Ortak Görev Gücü Komutanı Tümgeneral James Jerard, 31 ekim 2017'de ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) gerçekleştirilen basın toplantısına video konferansla bağlanarak soruları cevaplamıştı.

Jerard, "Suriye'de 4 binin üzerinde ABD askeri var" demişti. Bir gazetecinin “Emin misiniz Pentagon'un zikrettiği rakam bin civarında?” sorusuna ise, ABD'li komutan kendisini düzelterek “Özür dilerim yanlışlıkla söyledim. Suriye'de yaklaşık 500 asker var” dedi.

 

Haber Ara