Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

ABD'nin kanatları altındaki örgüt: PYD

Murat Yetkin, bugünkü köşesinde son yaşanan ABD-Rusya geriliminden hareketle PYD sorununa işaret etti. Örgütün, ABD'nin kanatları altında yayılabildiği kadar yayılmaya çalıştığını ve bunun da bir amaca matuf yapıldığını yazan Yetkin 'Türkiye, Rusya ve Esed aynı konuda kaygılı...' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-20 17:12:27

ABD'nin kanatları altındaki örgüt: PYD

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Esed rejimi geçtiğimiz haftalarda PYD'nin başını çektiği DSG (Demokratik Suriye Güçleri) kontrolündeki Tabka'ya saldırdı. 18 Haziran Pazar öğleden sonra ise ABD, Esed rejimine ait bri savaş uçağını düşürdü. CENTCOM, Suriye jetinin “koalisyon ortaklarıyla birlikte meşru müdafaa” çerçevesinde düşürüldüğü söylendi. Rusya, sert bir açıklama yaparak Amerika'yla aradaki çatışmasızlık alanı anlaşmasını ve ayrıca bilgi alışverişini, durdurduğunu ilan etti ve uyardı: "Fırat'ın batısına geçerseniz vurabiliriz..."

Türkiye kamuoyundan da yakından takip edilen bu gerginlikte erkese tanıdık gelen en önemli ayrıntı: "Fırat'ın batısı"

Peki bu ne anlama geliyor?

Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, bugünkü yazısında söz konusu gerginliği ve "Fırat'ın batısı"nı yazdı.

İşte ilgili kısmı:

TÜRKİYE ve ABD'NİN "FIRAT'IN BATISI" GERGİNLİĞİ

Bu deyimi bir yerden hatırlıyor musunuz? ABD desteğinde YPG'liler daha Münbiç'e doğru ilerlemeye başlamadan önce, yani bir yılı açkın zamandır, Türkiye ABD'ye YPG'nin Fırat'ın batısına geçmemesi gerektiğini söylüyor. Bu konuda eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin vermiş olduğu söz var, hem de birkaç defa. Ancak Obama yönetimi CENTCOM'a, dolayısıyla YPG'ye söz geçiremeyince, bu defa “Münbiç'i alalım, söz Fırat'ın Doğusuna geçecekler” demeye başladı Amerikalılar. Ne var ki YPG orada da durmayıp Türkiye sınırında Cerablus'a ilerlemeye başlayınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Fırat kalkanı” harekâtını başlattı.

RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE DOLAYLI DESTEĞİ

Rusya'nın dolaylı desteği olmaksızın Türkiye'nin hem IŞİD'i sınırdan temizleyip, hem de El Bab'a kadar inerek PKK'nın Türkiye sınırı boyunca bir kontrol alanı oluşturmasına engel olması mümkün değildi.

ESED ve RUSYA DA AYNI KONUDA KAYGILI: PYD

Şimdi Suriye rejimi ve Rusya'nın da benzeri kaygılar taşımaya başladığı, PKK'nın asıl niyetine karşı önlem almaya başladığı anlaşılıyor. Bunun nedeni Türkiye'yi çok sevmeleri, PKK'dan çok nefret etmeleri filan değil, bu işin ABD'nin işine yarayacağını ve Suriye'yi de resmen böleceğini düşünmeleri. ABD Türkiye'nin YPG ile işbirliği yapmayın ısrarına karşın kararını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi de bu kararı caydıramadı. ABD'nin SDG'ye (ki Türkiye bunu YPG ve PKK diye okuyor) ağır silahlar vermesine itirazını da “Listesini size vereceğiz, bize güvenin, bir şey olmaz” diye dikkate almadı.

Oysa Ankara güvenmiyor.

Özellikle de ABD'nin “YPG ile işimiz IŞİD bitene kadar” sözüne hiç güvenmiyor. Çünkü işin başka boyutu da var.

KANDİL'DEKİLER APTAL DEĞİL

PKK'nın hem Türkiye, hem de ABD'nin terör listesinde yer alması (bu arada Rusya'nın terör listesinde yer almaması) Kandil'dekilerin aptal olduğu anlamına gelmiyor; Amerikalıların bu demeçlerini onlar da okuyorlar.

BU YÜZDEN BİR PLANLARI VAR...

PKK yöneticileri Amerikalıların “işimiz bitene kadar” demeçlerini okuyunca da, Amerikalılar çekip on bin kilometre öteye gidince ellerinde bölge hükümetleriyle pazarlık masasına oturacak kadar çok toprak parçası kalması için daha da çok çalışıyorlar. Bunu da şu anda ABD'nin koruması altında olmalarına güvenerek yapıyorlar.

Daha da yapacaklar. Nereden mi belli?

Dün Genelkurmay'ın açıklamasından belli… Genelkurmay dün YPG'nin Mare'ye roket atıp 7 sivili öldürdüğünü açıkladı. Yakın zamana kadar bunun karşılığının verildiği de olurdu açıklamanın devamında. Oysa ABD artık YPG'ye kim dokunursa, hatta bu Rusya'nın koruması altındaki ev sahibi ülke Suriye bile olsa vurmaktan
çekinmeyeceğini göstermiş durumda.

Neyse ki şu duvarın inşası bitti en azından. (Türkiye'nin sınıra ördüğü duvar) Çünkü yakında işler daha da karışacağa benziyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara