Dolar

32,5646

Euro

34,9952

Altın

2.429,87

Bist

9.722,09

ABD'nin IŞİD planı PYD'yi devletleştirdi

ABD'nin IŞİD'e karşı PYD'ye verdiği silah, askeri ve siyasi destek Kuzey Suriye'de PYD'yi devlet haline getirdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-19 14:12:54

ABD'nin IŞİD planı PYD'yi devletleştirdi

ABD'nin Kuzey Suriye'de yürüttüğü PKK devleti projesinin tamamlanmasına 40 kilometre kaldı. PYD, Kobani ve Afrin bağlantısı için batıda Ahraz, doğuda ise Erine kasabalarını ele geçirdi. İki bölge arasında var olan uzaklık ise 40 kilometre. Silahları Kuzey Irak'ta karaborsada satılan Almanya ise Peşmerge'ye bin 500 adet G36 tüfeği, 1 milyon mermi, 100 Milan füzesi ve 3 adet zırhlı araç sevketti. Salı günü başlayan sevkiyatta 70 ton askeri malzeme gönderildi.

2015 yılı Eylül ayında ABD öncülüğünde fiili startı verilen 'Suriye Kürdistanı' projesi için yüzlerce köy, kasaba ve ilçeyi ele geçiren PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Afrin - Kobani bağlantısını sağlamasına yalnızca 40 kilometre kaldı. Batıda Afrin yönünden Tel Rıfat'a ilerleyen ve Ahraz kasabasını ele geçiren PYD, doğuda ise Arime köyünü işgal ederek iki nokta arasında mesafeyi 40 kilometreye düşürdü.PYD 2015 yılına dek yalnızca Kamışlı, Afrin ve Kobani'de etkin iken şu an yüzlerce kasaba ve köy ile Türkiye sınırında 500 kilometreden fazla alanı kontrol ediyor. Kubbesin, Susyen, Silsane, Seddi Şahba, Hörbul, Bizaa ve Savran ABD ve müttefiki PYD'nin kantonlar arası bağlantı için aşması gereken yerleşim birimleri.

PEŞMERGEYE ALMAN SİLAHI

ABD tarafından PYD'ye kurdurulmaya çalışılan Rojova bölgesi yüzde 75 IŞİD'ten alınan topraklar üzerinde şekilleniyor. Haseke, Tel, Abyat ve son olarak Münbiç'te son bir yıl içerisinde 400'den fazla yerleşim birimi ile binlerce kilometrekarelik toprak bütünü IŞİD'den alındı. Almanya hükümeti ise, Peşmerge'ye yeniden silah göndermeye başladı. Daha önce gönderilen Alman silahlarının Kuzey Irak'taki silah pazarlarında satıldığı yönünde haberlerin çıkması üzerine durdurulan sevkiyat, IKBY'nin güvence vermesi üzerine tekrar başladı. Alman Savunma Bakanlığı, salı günü itibariyle yeniden başlayan silah sevkiyatı kapsamında Peşmerge'ye 70 ton malzeme gönderildiğini duyurdu.

Haber Ara