Dolar

32,5162

Euro

34,8101

Altın

2.428,75

Bist

9.714,09

ABD'nin Irak'a ilave asker göndermesi

ABD'nin Irak'a ilave asker göndermesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 21:21:25

ABD'nin Irak'a ilave asker göndermesi
ABD'nin Irak'ın Enbar vilayetine göndereceği ilave 450 askeri danışmanın, Iraklı güvenlik güçleri ve yerel aşiretlerin terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadelesinde plan ve önderlik yöntemlerini geliştireceği bildirildi.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Irak'ın DAEŞ örgütüyle mücadelesinde Başkan Barack Obama'nın ilave 450 askeri danışmanı gönderme kararı aldığını anımsatılarak, Iraklı güvenlik güçlerine hem danışmanlık desteği hem sahadaki gücünü artırması için destek sunacak bu personelin Enbar'ın doğusundaki üsse yerleştirileceği belirtildi.

"Obama bu kararı, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin talebi ve ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin tavsiyesi üzerine aldı" denilen açıklamada, "Askeri danışmanlar, İbadi'nin denetimi altında Enbar'ın doğusundaki Iraklı güvenlik güçleri ve yerel aşiretlerin DAEŞ'e karşı hareketindeki plan ve önderlik yöntemlerini geliştirecek" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu girişim ayrıca el-Esed, Besmaya, Erbil ve Taci askeri üslerinde Iraklı güvenlik güçlerini eğiten Amerikalı ve koalisyon ülkeleri danışmanlarına destek çıkacak. Buralarda eğitimi tamamlanan 9 binden fazla Iraklı güvenlik gücünün yanı sıra 3 bin askerin eğitimi halen devam ediyor. İlave güçler (danışman), muharebede yer almayarak bölgede görev yapan ve sayıları 3 bin 100'ü bulan ABD'li danışmanlara katılacak. Eğitim ve danışmanlık işi de önümüzdeki aylarda başlayacak. Bu, Iraklı güçleri desteklememizin sadece bir ayağını teşkil ediyor."

Obama'nın talimatıyla ABD yönetiminin Irak hükümeti ve DAEŞ'e karşı koalisyon güçleriyle yakından çalışma yürüttüğü ifade edilen açıklamada, yerinden edilmişlerin evlerine dönmesi için ABD'nin açılacak yardım fonunu destekleyeceğine de işaret edildi.

"İçlerinde ABD vatandaşlarının da bulunduğu binlerce Avrupalı savaşçı Irak ve Suriye'de DAEŞ'e katıldı" sözlerine yer verilen açıklamada, "Bu eğitilmiş güçlerin ana vatanlarına dönerken olası eylem ve taraftar çekme gibi girişimlerde bulunacağı eğilimlerinden kaygılıyız" denildi.

Haber Ara