Dolar

32,5707

Euro

34,8919

Altın

2.427,77

Bist

9.722,09

'ABD'nin her halükarda bir Rakka planı var, soru bunu kiminle yapacağı...'

Başbakan Binali Yıldırım, Amerika'nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-18 18:33:14

'ABD'nin her halükarda bir Rakka planı var, soru bunu kiminle yapacağı...'

Başbakan Yıldırım, Almanya seyahatinde uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İşte o soru-cevaplar:

"Merkel ile Suriye konusunda ne konuştunuz? ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bir araya geleceksiniz, Rakka konusu gündemde. Bu bağlamda hangi konuları ele aldınız?"

- "Merkel'e, Fırat Kalkanı faaliyetlerimizin hangi noktaya geldiğini anlattık. El Bab'dan sonra Rakka'nın DEAŞ'tan kurtarılması konusunda bir teklifimiz oldu, biliyorsunuz. PKK'nın uzantısı PYD-YPG ile hareket etmelerinin doğru olmadığını, bir terör örgütünün başka bir terör örgütüne karşı kullanılamayacağını söyledik. Bu, dostluğa sığmaz. ABD'nin yeni yönetimi bu değerlendirmeleri zannediyorum dikkate alacak. Pence'e yeniden bunu söyleyeceğim. Merkel'e de Almanya'yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim."

DOĞRUDAN OPERASYONA GİRMEYECEĞİZ

"Türkiye'nin Rakka'daki rolü ne olacak? El Bab modeli mi işletilecek? TSK, sahada olacak mı?"

- "Amerika-Türkiye ile birlikte yerel güçlerle, sivil direnişçilerle, ÖSO ile ve diğer milislerle bir olarak, onlar önde, biz de arkada... Askeri varlığı olacak ABD'nin de Türkiye'nin de. Doğrudan operasyona girmeyeceğiz, taktik destek vereceğiz, prensipte anlaşılırsa tabii. İmkan ve kabiliyetler gözden geçiriliyor."

Amerika'nın, Rakka'da operasyona girmemesi durumunda ne olacağına ilişkin soruya ise Başbakan Yıldırım, "Amerika'nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz" karşılığını verdi.

Yıldırım, ABD'nin, YPG ile Rakka'ya girmesi halinde Türkiye'nin tutumunun ne olacağı sorusu üzerine de "Ümit ediyoruz öyle bir karar vermezler. Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur" ifadesini kullandı.

Haber Ara