Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

ABD'nin Haşdi Şabi'si: PYD

Cumhrubaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Amerika PYD'yi kara gücü olarak mı kullanıyor?' sorusuna 'Bir anlamda öyle denebilir' cevabı verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-05 15:31:57

ABD'nin Haşdi Şabi'si: PYD

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Kanal 24 Televizyonunda onuşan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye ve PYD ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte sorular ve açıklamaları:

ABD EL BAB'A DESTEK İÇİN ŞART MMI KOŞUYOR?

ABD'nin, "Türkiye PYD'ye dokunmama güvencesi verirse biz de El-Bab'da gereken yardımı yaparız" yönünde açıklaması olduğuna ilişkin iddianın sorulması üzerine Kalın, tamamen yerli ve milli imkanlarla başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin müttefikleri ve koalisyon unsurlarının bilgilendirildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"DEAŞ'la mücadele ediyorsak, dünya gündemindeki en önemli konulardan biri de buysa, müttefiklerimizin bu El-Bab ya da Fırat Kalkanı Harekatı'na destek vermesini beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Biz orada DEAŞ'a karşı mücadele ediyoruz. Ama zaman zaman özellikle geçtiğimiz bir- bir buçuk ay içerisinde bu desteğin yeterli ve etkin düzeyde verilmediğini tespit ettik ve gördük. Bunu da ilettik Amerikalılara."

ABD UÇAKLARI "20 KM'NİN ALTINDA UÇMAYALIM" DİYOR

İbrahim Kalın, Amerika'nın, "Suriye'de, 20 kilometrenin altında uçmayalım" şeklinde bir argüman geliştirdiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bence tablo çok açık. 20 kilometrenin daha aşağısına 30-35 kilometreye indiğiniz zaman aşağıda Afrin'le Mümbiç arasında bir PYD koridoru oluşturulması ya da onun korunması hedefleniyor. Biz böyle bir koridorun kurulmasına, bir terör koridorunun oluşturulmasına asla müsaade etmeyiz. Terör örgütü olan PYD ve YPG'nin Afrin'den Mümbiç'e doğru aşağıdan böyle bir koridor kurması kabul edilebilir bir şey değil. Bu hem bizim milli güvenliğimiz ve çıkarlarımız açısından hem de DEAŞ'la mücadele açısından da kabul edilemez. Çünkü El-Bab'da şimdi DEAŞ var, biz DEAŞ'la mücadele ediyoruz. Ne yapacağız yani, orada 20 kilometreyle sınırlayarak 18 kilometrede DEAŞ hedefi oluyor da 30. kilometrede DEAŞ hedefi olmuyor mu? Bunun hiçbir mantığı yok ve bunu açıkça da ifade ettik. Bu tereddüt ya da direncin arkasında bu var, o koridoru bir şekilde muhafaza etmek. Fiilen bir koridor da yok çünkü biz aşağı inmek suretiyle o bağlantı yolunu da kesmiş olduk ama mutasavver (düşünülmüş) olarak 'Harita üzerinde aşağıda böyle bir koridor kalsın' diye bir gayret içerisindeler. Biz bunu kabul etmeyeceğimizi ifade ettik."

PYD, ABD'NİN KARA GÜCÜ MÜ?

"Amerika PYD'yi kara gücü olarak mı kullanıyor?" sorusu üzerine Kalın, "Bir anlamda öyle denebilir, 'DEAŞ'la etkin mücadelede en etkin, güvenilir grup YPG, PYD' diye bir argümanla ortaya çıktılar. Bunun zeminini oluşturdular ve bunun üzerinden yürüyorlar. Biz bunun doğru bir strateji olmadığını hem söyledik hem de gördük sahada. Neden? Bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünü kullanarak mücadele edemezsiniz bu bir. İki, 'Suriye sahasında DEAŞ'la etkin mücadele eden tek grup YPG'dir' efsanesi zaten Fırat Kalkanı Harekatı'yla çökmüş durumda. Biz orada Hür Suriye Ordusu'nun doğru bir şekilde desteklendiği, koordine edildiği zaman bu misyonu başarılı bir şekilde yapabileceğini gördük ve bütün dünyaya da gösterdik" diye konuştu.

ABD, SURİYELİ MUHALİFLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMUYOR

Kalın, Amerikan yönetiminin Suriye muhalefetine verdiği sözü tutmadığının altını çizdi.

HAŞDİ ŞABİ

Haşdi Şabi, İran'ın elinde tutmak ve nüfuz etmek istediği bölgelerde Devrim Muhafızları ile birlikte "kara gücü" olarak kullandığı bir milis gücü. Örgüt, altında bir çok Şii milis gücünün bulunduğu "çatı" bir yapılanma oluşturuyor. Bünyasinde Afganistan ve Pakistan'dan dahil olan paralı Şii miilisler barındırdığı biliniyor.

İdeolojik ve dini açıdan çok farklı olsalar da oluşturdukları kara gücü açısından Haşdi Şabi ile benzerlik gösteren PYD'denin sahadaki silahlı gücü YPG'ye de başta ABD ve Avrupa olmak üzere bir çok ülkeden gencin katıldığı biliniyor.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara