Dolar

32,5554

Euro

34,9734

Altın

2.427,43

Bist

9.722,09

ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesi

ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 14:51:26

ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesi
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ABD'nin Paris Büyükelçisi Jean Hartley'i, ABD'nin Fransa Cumhurbaşkanlarını dinlediğinin ortaya çıkması üzerine bilgi almak için bakanlığa çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hartley ile yapılacak görüşmede, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransa'daki dinleme faaliyetleri hakkında basında yer alan iddiaların ele alınacağı bildirildi.

AA muhabirinin ulaştığı ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nden bir yetkili ise iddialarla ilgili hiçbir yorum yapamayacaklarını söyledi.

Wikileaks internet sitesi tarafından ele geçirilen ve dün kamuoyuna duyurulan, "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği ortaya çıkmıştı.

Raporun kamuoyuna yansımasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sabah saatlerinde Savunma Konseyi'ni acilen topladı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada da "olayın kabul edilemez olduğu, Fransa'nın güvenliğini ve çıkarlarını tehdit edecek herhangi bir faaliyete izin verilmeyeceği" kaydedilmişti.

Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll da "Terörle mücadele ederken bir ülkenin, stratejik tercihlerde birlikte hareket ettiği müttefiklerini dinlemesini anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer taraftan, Fransa Senatosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Jean-Pierre Raffarin yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ilerleyen saatlerde ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşebileceğini söyledi.

Haber Ara