Dolar

32,5607

Euro

34,9891

Altın

2.424,58

Bist

9.722,09

'ABD’nin elinden 'Kürt kartını' almanın zamanıdır'

Hürriyet Yazarı Verda Özer, bugünkü köşesinde Erdoğan-Trump görüşmesini yazdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-16 15:25:38

'ABD’nin elinden 'Kürt kartını' almanın zamanıdır'

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Özer, Trump'ın bu görüşmede "YPG'nin belkemiğini oluşturduğu SDG'ye (Suriye Demokratik Güçleri) daha fazla Arap gücü dahil edileceği, böylelikle Rakka operasyonunda YPG'nin ağırlığının azalacağı, PKK'ya karşı istihbarat paylaşımı, YPG'nin Fırat'ın doğusuna sürüleceği ve kantonlarını birleştiremeyeceği, bu grupları Menbiç'ten çıkarıp yerlerine Türkiye'nin desteklediği ÖSO'yu (Özgür Suriye Ordusu) yerleştirecekleri" ile ilgili taahhüdlerde bulunabileceğini yazdı.

Özer şöyle devam etti:

KENDİ POLİTİKAMIZI OLUŞTURMALIYIZ

ANCAK karnımız artık bu taahhütlere tok. Bu yüzden Irak ve Suriye'deki yeni gerçekliğe göre kendi politikamızı oluşturmanın vakti geldi. Sadece koltuktaki ismin değiştiği ama politikaların aynen devam ettiği Washington'ın ağzının içine bakmaktan kurtulmanın, ABD'nin elinden “Kürt kartı”nı almanın zamanıdır.

BARZANİ GİBİ...

Bunun için de; nasıl kuzey Irak'taki Barzani yönetimiyle dostane ilişkiler kurduysak, kuzey Suriye'de de uzun vadede böyle bir koridor oluşturmayı hedeflemeliyiz. Bir yandan PKK-YPG ile mücadelemiz devam ederken, diğer yandan YPG'yi ve onun siyasi kolu PYD'yi ayrışmaya teşvik etmeliyiz. PYD eskiden olduğu gibi yine siyasi bir muhatap haline gelirse, Barzani benzeri bir ilişki kurmanın yolu açılabilir. İçeride yeniden oluşturulacak bir barış süreci de bu stratejiyi destekler. Kürt sorununun şiddetten arındırılması, PKK ve YPG'yi zamanla devre dışı bırakacaktır.

YENİDEN BARIŞ SÜRECİ Mİ?

ZATEN bu konunun da Washington'da gündeme geleceği aşikar. Geçtiğimiz yıl Erdoğan-Obama görüşmesinde ABD tarafı, “çözüm sürecine geri dönün” telkininde bulunmuştu. Ancak o dönem koşullar farklıydı. PKK terörü zirve yapmıştı. HDP de hendek siyasetiyle böyle bir sürecin önünü tıkıyordu. İşte bu koşullarda Erdoğan Obama'ya, “zaten çözüm sürecini bitirmedim, ama süreç buzdolabında” diye karşılık vermişti.

ŞARTLAR FARKLI

Bugün ise şartlar farklı. PKK'nın beli bükülmüş durumda. HDP Sözcüsü Osman Baydemir de geçtiğimiz hafta, 20 Mayıs'taki kongrelerinde çatışmasızlığa geri dönülmesi için bir barış planı açıklayacaklarını söyledi. Ve çözüm sürecine atıfta bulunarak, “eski hataların yapılmaması için çabalayacağız” dedi.

Ankara'dan da bu yönde işaretler geliyor. Gazetemizden Abdülkadir Selvi dün, Erdoğan'ın AK Parti kongresiyle birlikte yeni bir yol haritası açıklayacağını yazdı. Ve “Kürt sorununu sivil yöntemlerle çözme iradesi devam ediyor. Türkiye bölgedeki Kürtlerin hamisi olarak ortaya çıkabilir. Kucaklayıcı bir vizyon ortaya konulabilir. HDP bu denklemde yer alabilir” diye yazdı.

İşte böyle bir vizyon hem ABD ile ilişkilerimizi, hem de bölge politikamızı ABD başkanlarına endekslemekten bizi kurtarır.

(YAZARIN PYD-BARZANİ YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ)

Haber Ara