Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

ABD'nin beyazları kirletiyor, azınlıkları soluyor

Washington Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ABD’li beyazlar daha fazla çevre kirliliği üretiyor ancak kirlilikten daha az mağdur olanlar da yine onlar.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-13 08:59:53

ABD'nin beyazları kirletiyor, azınlıkları soluyor

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Üniversitenin yaptığı tüketim merkezli araştırmaya göre ABD'de hava kirliliğinden sıkıntı çekenler ile en yüksek düzeyde kirlilik üretenler arasında büyük bir ırksal fark var.

Buna göre Amerika'nın azınlıkları beyazların aksine neden oldukları hava kirliliğinden daha fazlasına maruz kalıyorlar.  

Minnesota Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Jason Hill ve Washington Üniversitesi Prof. Christopher Tessum tarafından yürütülen araştırma tüketim örneklerini kaynaklarına inerek ele aldı. Daha sonra elde edilen bulguları hava ve çevre kirliliğinden en fazla etkilenen azınlıklarla karşılaştırdılar.

Araştırmacılar beyaz nüfusun Siyahi ve Latin nüfusa göre farklı seviyelerde tüketim yaptığını ve bu seviyelerin hava kirliliğine genel etkilerini doğruladığını gösterdi.

Araştırmadan beyazların ürettikleri hava kirliliğinden yüzde 17 daha az oranda kirliliğe maruz kaldıklarını ancak Siyahilerin ve Latinlerin ürettikleri hava kirliliğinden yüzde 56-63 civarında daha fazla kirliliğe maruz kaldıkları ortaya çıktı.

Bu ise bütüne bakıldığında beyazların diğer nüfuslara oranla tüketici malzemeleri ve yiyecek olsun aynı ürünlerle en yüksek kirliliği ürettiği de ortada. Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıkların başında ise kanser, kalp hatalıkları ve diyabet çeşitleri geliyor.

Kaynak: telesurenglish.net

 

Haber Ara