Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

ABD'nin, Bağdat Büyükelçiliği’ne füze saldırısı

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne, bu gece Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiği, saldırıda can kaybı yaşanmadığı bildirildi. Füze saldırısından Irak kökenli Şii milis grubu, Asaib Ehl el Hak sorumlu tutuldu. Beyaz Saray, saldırıdan sonra acil toplandı. Trump ise, İran'ı uyararak, ''Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran'ın resmen sonu olur' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-19 21:52:05

ABD'nin,  Bağdat Büyükelçiliği’ne füze saldırısı

BUYUK2_1 

ABD Dışişleri Pompeo'nun, geçen hafta Bağdat'a yaptığı sürpriz ziyarette Iraklı yetkilileri uyarmasından kısa bir süre sonra, bu gece, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ne Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Irak Genel Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Albay Yahya Resul Twitter hesabında yaptığı açıklamada, bir Katyuşa roketinin Yeşil Bölge'nin ortasına atıldığını doğruladı.

Roketin, ABD Elçiliği'nden bir milden daha az bir mesafede bulunan Meçhul Asker heykelinin yakınında düştüğünü belirten Yahya Resul, saldırıya ilişkin detaylı açıklamanın yapılacağını açıkladı. Saldırıda can kaybı yaşanmadığı söyledi.  

 Ordunun sebebi araştırdığını, ancak roketin doğu Bağdat'tan atıldığına inanıldığını söyledi. Bölge, İran destekli Şii milislerine ev sahipliği yapıyor.

Bölgeye çok sayıda güvenlik gücünün sevk edildiği aktarıldı.

Iraklı yetkililer, söz konusu bölgenin tamamının yakında trafiğe açılacağını açıklamıştı.

Polis özel kuvvetleri ise, Bağdat'ın doğusundaki al-Sina'a bölgesinde bir roketatar bulduğunu ve bölgeyi kapattıklarını söyledi.  

ABD, İran'la yaşanan gerginlikten sonra başta Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Konsolosluğu'ndaki personelini tahliye etmişti.

FÜZE SALDIRISINDAN Şİİ MİLİS GRUBU  ASAİB EHL EL HAK SORUMLU TUTULDU

 Irak güvenlik makamları, Bağdat'taki ABD Elçiliğini hedef alan Katyuşa roketlerinin Bağdat'ın merkezindeki Ghadeer bölgesinden atıldığını söyledi.  

Bölgedeki kaynaklar ise, Irak kökenli Şii milis grubu Qais al Khazali liderliğindeki Asaib Ehl el Hak'ın Bağdat'taki ABD Büyükelçiliğini bombaladığını aktardı.  

BEYAZ SARAY'DA ACİL TOPLANTI

Bu arada Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen füze saldırısından sonra, ABD Başkanı Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton başkanlığında Beyaz Saray'da acil toplantı düzenlendiği bildirildi. 

TRUMP, İRAN'A MEYDAN OKUDU: BU ONLARIN SONU OLUR

Büyükelçiliğe düzenlenen Katyuşa saldırısından sonra ABD Başkanı Donald Trump,  Twitter hesabından İran'la gerilimi artırabilecek bir açıklama daha yaptı. Trump, açıklamasında, "Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran'ın resmen sonu olur. Bir daha ABD'yi asla tehdit etme!" şeklinde ifadelere yer verdi.

POMPEO, IRAKLI YETKİLİLERİ UYARMIŞTI

8 Mayıs'ta, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail istihbaratından aldığı bilgilerden hemen sonra Almanya'ya yapacağı ziyareti iptal ederek, acil olarak Bağdat'a beklenmedik bir ziyarette bulunmuştu. Pompeo, Iraklı yetkilileri ‘İran'dan uzak durmaları' konusunda uyarmıştı.

YEŞİL BÖLGE

Katyuşa füzesinin düştüğü Yeşil Bölge,  beton duvarlarla çevrili dünyanın en yüksek güvenlikli kurumsal merkezlerinden biri. Irak başkentinin merkezinde bulunan parlamentoya, başbakanlığa, cumhurbaşkanlığına, diğer kilit kurumlara, üst düzey yetkililerin evlerine ve elçiliklerine ev sahipliği yapıyor.  

ABD'nin Bağdat Büyükelçilik alanının 80 stadyum büyüklüğünde olduğu biliniyor. 80 futbol sahası büyüklüğünde olan ABD'nin Irak Büyükelçiliği alanı, dünyadaki en büyük büyükelçilik alanı olup, Birleşmiş Milletlerin New York'taki merkezinden daha büyük olma özelliği taşıyor.

 KATYUŞA FÜZESİNİN ÖZELLİĞİ

Katyuşa, Sovyet yapımı bir çoknamlulu roketatar türü. Katyuşa'lar, Sovyetler tarafından düşman üzerinde korku ve şok oluşturmak için toplu halde kullanıldı.

İsabetsiz atışlarına rağmen toplu piyade hedeflerine karşı çok etkili olmuştu. Lübnan'da Hizbullah, İsrail'e karyı düzenlediği saldırılar da kullanmıştı.

IRAK KÖKENLİ Şİİ MİLİS GRUP ASAİB EHL EL HAK KİMDİR?

Temmuz 2006'da, Mukteda es Sadr'ın Mehdi Ordusunda komutan Kays el Hazali'nin ayrılarak oluşturduğu Asaib Ehl el Hak (AAH), Irak'taki en güçlü Şii milis grubu olarak Irak, Suriye ve Lübnan'da faaliyet göstermektedir.

2006 yılında Lübnan-İsrail Savaşında savaşan milisler, 2011 yılında Esad rejimini desteklemek üzere Hizbullah'la beraber Suriye iç savaşına dahil olmuştur. AAH, Esad rejimi yanında savaşan en önemli yabancı savaşçı milis grup olarak kabul edilmektedir.

Şam'da ve Halep'te aktif olan grup, 2018 başlarında İran destekli milis gruplardan oluşan Fetih el-Mübin seçim koalisyonuna katılmıştır.

AAH, 2013 yılında Keta'ib Hizbullah ile beraber bir diğer Şii milis grubu olan Hizbullah el-Nüceba Hareketinin kurulmasını sağlamıştır.

El Hazali'nin Mart 2007'de, Kerbela'daki ABD askerlerine yönelik saldırı iddiasıyla yakalanması sonrası AAH'nın kuruluşundan beri en önemli komutanlarından Ekrem el Kaabi bir süre liderliği üstlenmiş daha sonrasında diğer bir Iraklı Şii milis örgütü olan Hizbullah el-Nüceba Hareketi'nin liderliğine geçmiştir.

Toplam 10.000 kadar savaşçısı olduğu düşünülen AHH'nin, Suriye'de yaklaşık 1.000 unsurunun yer aldığı tahmin edilmektedir. Suriye'ye Hz. Zeynep'in Türbesini koruma argümanı ile gelen grup, DAEŞ ve muhaliflerle çatışmalara girmiştir.

İran destekli Şii milisler arasında yer alan AAH'nın milisleri sahaya gönderilmeden önce İran'da Devrim Muhafızları tarafından eğitilmekte, sahada Kudüs Gücü komutası altında yer almaktadır.

AAH diğer Iraklı Şii milislerle beraber Aralık 2016'da Halep'te muhaliflere karşı etkin rol oynamıştır.
Hizbullah el Nüceba Hareketi ile beraber Amerikan Kongresi tarafından hakkında Devrim Muhafızlarından destek gören ve finanse edilen gruplar listesine alınması talep edilmiştir.

Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ile yakınlığı bilinen grubun saha komutanlarından biri olan Muhammed Bekir Süleymani 22 Eylül 2016'da Halep'te öldürülmüştür.

BUYUK2

bouyuk.2

Haber Ara