Dolar

32,5119

Euro

34,9385

Altın

2.439,53

Bist

9.716,77

ABD'nin Afganistan saldırısının yankıları sürüyor

ABD Hava Kuvvetlerinin, Afganistan'ın Nangarhar vilayetinde bir IŞİD-Horosan kompleksine 'nükleer olmayan en büyük bomba' olarak bilinen GBU-43 ile düzenlediği saldırının yankıları sürüyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-14 09:18:32

ABD'nin Afganistan saldırısının yankıları sürüyor

AA'nın haberine göre Afganistan Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırının IŞİD tehdidini önlemek için gerçekleştirildiği ve bu terör örgütüne karşı bölgede operasyonların sürdüğü bildirildi. Operasyonların sivil kaybını önlemek amacıyla yavaş ilerlediği duyurulan açıklamada, saldırıda kaç IŞİD militanının öldüğünün araştırıldığı vurgulandı. Saldırının yerel saatle dün 07.32'de MC-130 tipi bombardıman uçağıyla gerçekleştirildiği ifade edildi. Görgü tanığı Malek Kamin, yaptığı açıklamada, saldırının şiddetinin komşu ilçelerden de hissedildiğini aktardı.

ESKİ DEVLET BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. Karzai yazılı açıklamasında, Afganistan'ın ağır silahların test edildiği bir bölge olmadığını belirterek, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu saldırı insanlık dışı bir olaydır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Ülkenin doğusundaki 201. Silab Kolordu Komutanlığı Sözcüsü Şirin Aka Fakiri, dün Nangarhar'ın Açin ilçesi Dere Mamand, Pişe ve Navtangi bölgelerine havadan ve karadan düzenlenen operasyonda 44 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü açıklamıştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Amerikan ordusunun envanterindeki en büyük GPS güdümlü nükleer olmayan bombasının Nangarhar ilinde IŞİD-Horosan olarak bilinen IŞİD'ın Afganistan'daki koluna ait mağara ve sığınakları imha etmek üzere kullanıldığını duyurmuştu. Saldırıda kullanılan ve teknik adı büyük ordonat hava bombası olan GBU-43'ün, Amerikan ordusunda kısaltması olan MOAB'dan türetilen "tüm bombaların anası" (Mother of All Bombs) olarak da bilindiği kaydedilmişti.

Haber Ara