Dolar

32,5020

Euro

34,9626

Altın

2.430,06

Bist

9.807,13

ABD, Netanyahu'ya mesaj gönderdi

ABD yönetimi, Netanyahu'nun ABD ziyaretini iptal etmesiyle ilgili açıklama yaptı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-09 04:12:52

ABD, Netanyahu'ya mesaj gönderdi

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretini iptal etmesine ilişkin, "İsrail tarafı, Obama görüşmesinin planlamasında sorun yaşıyorsa bunu gazetecilerden önce bize söylemeliydi" dedi.

Ajanslarda yer alan habere göre; Earnest, günlük basın birifinginde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD ziyaretinin iptaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuyu, "İsrail tarafı mart ayının 17 veya 18'inde bir görüşme tarihi ayarlamak istedi. Biz de ayın 18'inin Başkan Obama için uygun olacağını kendilerine ilettik ve gelecek cevabı beklemeye başladık. Ancak dün medya yoluyla bu tarihin kendilerine uymadığını öğrendik" sözleriyle özetleyen Earnest, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceğini söyledi. 

"İsrail tarafı, Obama görüşmesinin planlamasında sorun yaşıyorsa bunu gazetecilerden önce bize söylemeliydi" ifadesini kullanan Earnest, yine de bu konuda iki ülke arasında bir tartışmanın olmadığını belirtti.

'GİZLİ ŞEKİLDE HALLEDİLMESİNİ TERCİH EDERDİK'

ABD tarafında konunun medya üzerinden konuşuluyor olmasının rahatsızlık yarattığına değinen Earnest, "Bu işin gizli bir şekilde halledilmesini tercih ederdik" diye konuştu.

Earnest, İsrail Büyükelçisi Ron Dermer'ın, "Netanyahu'nun ABD ziyaretinin iptal olabileceğini Beyaz Saray'a söylediği" şeklindeki bazı İsrailli yetkililerin açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. 

İsrailli yetkililerin, Netanyahu'nun Washington ziyaretinde bazı aday adaylarıyla da görüşmek durumunda kalabileceği ve ABD seçimlerine herhangi bir şekilde karışmamak adına ziyaretin iptal edildiği şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Earnest, "iptal sebebini bilmediğini" dile getirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, ABD'deki en önemli İsrail destekçisi lobi kurumlarından olan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) toplantısına katılmak üzere Washington'ı ziyaret etmesi bekleniyordu. Ancak medyaya yansıyan haberlerde Netanyahu'nun ABD ziyaretinin iptal edildiği açıklanmıştı.

Haber Ara