Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD, Musul operasyonuna hazırlanıyor

ABD'nin IŞİD özel temsilcisi Brett McGurkk yaklaşık bir haftadır Irak'ta görüşmeler yürütüyor. Ziyaretinin temel çerçevesi ilerleyen aylarda başlatılması planlanan Musul operasyonu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-13 15:19:11

ABD, Musul operasyonuna hazırlanıyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

ABD Başkanı Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, 11 Ağustos Cuma günü Bağdat yönetimi lideri Haydar Abadi ile Musul operasyonu ile ilgili bir görüşme gerçekleştirdi.

McGurk, Irak'taki askeri ve siyasi gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "Bu süreçte önemli olan Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonudur ancak IŞİD sonrası Musul'un da göz önünde bulundurulması lazım" diye konuştu.

Irak Başbakanı Haydar Abadi ile bir araya geldikten sonra başkent Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen McGurk, IŞİD'le mücadele ve bu konuda ABD'nin Irak'a desteklerine değindi.

KİMLERİN KATILACAĞINA IRAKLI YETKİLİLER KARAR VERMELİ

McGurk uzun zamandır tartışmalara sebep olan 'Musul operasyonuna hangi güçlerin katılacağı' meselesine de bir açıklık getirdi.

​Irak'ın egemenliğinin çok önemli olduğunu dile getiren McGurk, "ABD olarak bunun çok iyi bir şekilde korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden Iraklı yetkililer, söz konusu operasyona hangi güçlerin katılacağına kendileri karar vermelidir. Bu süreçte asıl önemli olan IŞİD sonrası Musul'da güvenlik ve istikrarın istenip istenilmemesidir" ifadelerini kullandı.

Şİİ MİLİSLER YER ALACAK MI?

IŞİD özel temsilcisi McGurk'un Musul operasyonuna kimlerin katılacağına dair açıklamasını İran destekli Şii milislerin katılıp katılmayacağına dair kaygıların devam etmesine sebep oldu.

ABD'nin Irak'taki askeri güçlerinin komutanı olan Sean MacFarland bu meseleye açıklık getirdi.

Bağdat hükümetinin, çoğunluğu Sünnilerden oluşan Musul'a Şii milislerini sokma fikrine çekinerek yaklaşan MacFarland;

"Musul operasyonunda asıl mesele bu. Şu anki hükümet, bir sene daha görev başında. Burada onlara destek veriyoruz. Operasyona katılım noktasında kararı onlar verecek. Ancak şunu belirtmem gerekir ki çoğunluğu Sünnilerden ve onlara ek olarak Kürt, Türkmen, Hıristiyan ve Yezidilerden oluşan bir bölgeye Şii milisleri sokarsanız, Musul'un gerçek halkına bu grupların 'gerçekten' yardıma geldiği garantisini vermeniz gerekir" dedi.

HAŞD-İ ŞAABİ AÇIKLADI: KASIM SÜLEYMANİ YER ALACAK

Gerek McGurk gerekse MacFarland'ın sorumluluğu Bağdat yönetimine attıkları yüzeysel açıklamalar aslında İran destekli Şii milis grubu Haşd-i Şaabi'nin bir açıklaması üzerine gerçekleşti.

Haşd-i Şaabi sözcüsü Ahmed Esadi, Mcgurk'un Irak ziyaretinden 5 gün önce İran Devrim Muhafızları dış operasyonlar sorumlusu Kasım Süleymani'nin Musul operasyonuna katılacağını açıkladı.

Esadi, Kasım Süleymani'nin Irak hükümetinin daveti ve talebi ile operasyona katılacağını ve operasyonda önemli bir rol üstleneceğini söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, Kasım Süleymani'nin Haziran ayında davetleri üzerine Irak'a geldiğini ve Haşd-i Şaabi milislerine danışmanlık yaptığını belirtti.

 

 

Haber Ara