Dolar

32,3297

Euro

35,0425

Altın

2.281,75

Bist

8.988,53

ABD Mahkemesi: 11 Eylül'den sonra yasaları çiğnedik

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ABD 2.Temyiz Mahkemesi, 11 Eylül sonrası ABD makamlarının uygulamalarını insan haklarına aykırı buldu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 05:02:28

ABD Mahkemesi: 11 Eylül'den sonra yasaları çiğnedik

NEW ABD'de temyiz mahkemesi, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra terörle mücadele çerçevesinde gözaltına alınan  Müslümanların haklarının ihlal edildiği kararına vardı.

Adalet Bakanı John Ashcroft ve Federal Büro Araştırma (FBI) Başkanı Robert Mueller başta olmak üzere eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimindeki en üst düzeyde görev yapan güvenlik yetkililerinin terörle mücadele gerekçesiyle Arap ve Müslümanların haklarının çiğnenmesine yol açarak, Amerikan Anayasası'nı ihlal ettikleri belirtildi.

ABD 2. Temyiz Mahkemesi'nin kararına göre, Adalet Bakanı Ashcroft, FBI Başkanı Mueller ve eski Göçmenlik ve Vatandaşlık Hizmetleri Müdürü James Ziglar, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra tamamına yakını Müslüman ve Araplardan oluşan erkeklerin New York ve New Jersey'de gözaltına alınarak aylarca haklarının istismar edilmesine yol açtılar.

11 Eylül saldırıları sonrasında terörle mücadele çerçevesinde cezaevine girenlerin açtığı davayı inceleyen 2. Temyiz Mahkemesi, federal hükumetin en üst birimlerinin Anayasa'yı ihlal ettiğine karar verdi. Kararın ardından mağdurların en üst düzey güvenlik yetkililerine dava açabileceği bildirildi.

Temyiz mahkemesine gelen dava ilk defa 13 yıl önce New York merkezli sivil toplum kuruluşu Anayasal Haklar Merkezi (CCR) tarafından açılırken, CCR avukatı Rachel Meeropol davayla ilgili açıklamasında şu ifadeye yer verdi:

 "Mahkeme bu fırsatı kullanarak ulusa, vatandaş olsun veya olmasın, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün ulusal güvenlik histerisi adına feda edilmemesi gerektiğini hatırlattı."

2013 yılında Byrooklyn'deki ABD Bölge Mahkemesi hakimi John Gleeson, tutuklu haklarının ihlal edilmesinde yeterince bağlantıların olmadığına karar vererek, ABD yetkilileri hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti.

11 Eylül saldırılarından sonra gözaltına alınanlar arasında New York ve New Jersey'de oturan Türkler de yer almış, tutukevindeki mağdurların bazıları aylarca herhangi bir suçlama olmadan gözaltında tutulmuş, bazıları hücre hapsi ve gardiyanların sözlü tacizine maruz kalmıştı.

Haber Ara