Dolar

32,3712

Euro

35,0018

Altın

2.326,08

Bist

9.096,54

ABD'li yetkililer Türkiye'nin olası operasyonundan endişeli: Trump ABD askerleri geri çekebilir

Wall Street Journal'ın haberine göre ABD'li yetkililer, Türkiye'nin kısa süre içinde Suriye'nin kuzeyine büyük bir operasyon başlatmasından ve Trump yönetiminin çatışmadan kaçınmak amacıyla ABD askerlerini bölgeden çekmesinden endişe ediyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-04 18:14:08

ABD'li yetkililer Türkiye'nin olası operasyonundan endişeli: Trump ABD askerleri geri çekebilir

TIMETURK | HABER MERKEZİ

The Wall Street Journal'da Pentgaon muhabiri Gordon Lubold ve ulusal güvenlik muhabiri Nancy A. Youssef imzasıyla yayınlanan haberde ABD'nin Türkiye'nin güvenli bölge talebi konusunda "endişeleri gidermek için" Ankara ile ortak devriyeler düzenlediğini ve 300 km'lik alan konusunda görüşmeler yaptığı vurgulandı.

"TÜRKİYE HER AN OPERASYON BAŞLATABİLİR" ENDİŞESİ

İddiaya göre ABD yetkilileri, bu hafta Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye güçlerini sokabileceğini ve bu yönde hazırlıkları olduğuna dair kanıtlar buldular.

TRUMP ASKERLERİ ÇEKERSE...

ABD'li yetkililerin üzerinde durduğu diğer ihtimal ise Trump yönetiminin ani bri Türkiye operasyonunda ABD askerlerini çekme kararı.

Ankara'da hükümet yetkilileri, kuzeydoğu Suriye'deki mülteciler için güvenli alanlar oluşturmak istiyor.

ABD Savunma Sekreteri Mark Esper, Perşembe günü Türk mevkidaşı Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ilgili konu hakkında konuştu.

Haberde Trump'ın askerlerini çekme ihtimaline ilişkin konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın "herhangi bir şüphe olmadığını" söylediği, bunun Rusya'nın dezenformasyonu olduğunu belirttiği kaydedildi.

Türk yetkililer, askeri planları ile ilgili sorulara cevap vermedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü TBMM'nin açılış oturumunda yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bir bölge oluşturmak için tek taraflı hareket etmekten başka seçenek olmadığını söyledi.

Öte yandan haberde PYD/YPG ile de iletişime geçilmeye çalışıldığı fakat konuyla ilgili sorulara cevap verilmediği belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin kuzeydoğu Suriye'de işbirliği yapma konusunda samimi olmadığını söyledi.

TÜRKİYE GENİŞ BİR HAREKAT BAŞLATIRSA ABD, ASKERLERİNİ GERİ ÇEKEBİLİR

Türkiye, ağır silahlar ve kuvvetler kullanarak geniş çapta bir saldırı gerçekleştirirse, ABD'nin NATO müttefikiyle olası bir ihtilaftan kaçınmak için Suriye'den bin fazla askerini çıkarmaktan başka seçeneği yok.

ABD'nin Suriye'de geçen yıl iki binden fazla askeri vardı.

Washington'daki Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nde Suriye analisti olan Jennifer Cafarella, “ABD'nin kuzeydoğu Suriye'deki şu anki konumu uzun vadede kabul edilemez. ABD'nin, Suriye'de, Türklerin sınırı geçmesini engellemek için yeterli gücü yok ve bu olursa, NATO'nun bir müttefiki olan Türkiye'ye karşı savaşmayacaklardır" dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara