Dolar

32,5972

Euro

34,7874

Altın

2.496,06

Bist

9.524,59

ABD'li yetkililer 'Kushner planının' varlığından bile şüpheli

İddialara göre yakın zamana kadar 'Yüzyılın Anlaşması' planının sorumlularından biri olarak görülen Jared Kushner'ın ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın söz konusu planla ilgili bilgisi yok. Plan, Siyonist isim Jared Kushner tarafından öne sürüldüğü gerekçesiyle zaman zaman 'Kushner planı' şeklinde de anılıyordu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-02 12:28:39

ABD'li yetkililer 'Kushner planının' varlığından bile şüpheli

TIMETURK | HABER MERKEZİ
ÇEVİRİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve aynı zamanda danışmanı olan Siyonist Jared Kushner'in, ABD yönetiminin gündeme getirdiği "İsrail-Filistin barışını" hedeflediği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması"nın bİR numaralı mimarı olarak görülüyordu.

Kushner, Salı günü (29 Ekim) İsrail'deki Kanal 13'e yaptığı açıklamada, şartların uygun olması halinde, 2020 Amerikan başkanlık seçimlerinden önce planı duyurmayı umduğunu söylemişti.

Fakat Amerikalı yetkililer Kushner'ın bu plana dahil olmadığını ve medyadan bildikleriyle yetindiğini söylüyor.

KUSHNER'IN HİÇBİR ŞEYDEN HABERİ YOK

The Forward'ın haberine göre Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu'daki üst düzey yetkilileri Salı günü yaptığı açıklamada, Beyaz Saray kıdemli danışmanı Jared Kushner'in İsrail-Filistin barış planının içeriğini bilmediğini, Kushner'ın medyadan gördüklerinden başka bilgiye sahip olmadığını söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA HABERSİZ

Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Ortadoğu Alt Komitesinde gerçekleştirilen bir oturumda Yakın Doğu İşleri Devlet Sekreter Yardımcısı David Schenker, "İsrail-Filistin barışı" çerçevesinde sunulan Yüzyılın Anlaşmasının şekillenmesinde, kedi ofislerinin, bir dahli olmadığını söyledi.

Komite Başkanı Ted Deutch "Ofisinizin bu barış sürecini hazırlamak için hangi rolü oynadığını veya şahsen hangi rolü oynadığınızı söyleyebilir misiniz?” diye sordu.

Yardımcısı David Schenker, "Hmm, hiçbir şey" yanıtını verdi.

Deutch "Fakat planın içinde olduğunuzun farkında mısın?" sorusunu yöneltti.

Schenker, "Hayır" yanıtını verdi. Kushner'ın konuyla ilgili kamuya açık ifadelerini gördüğünü,

REUTERS: PLANA, YALNIZCA 4 KİŞİ ERİŞEBİLİYOR

Reuters, bu yılın başlarında sadece dört kişinin barış planına tam erişebildiğini bildirdi. Bu kişilerin Jared Kushner, şu an devam eden sürecin müzakerecisi Jason Greenblatt, yardımcısı ve şimdiki yerine geçen Avi Berkowitz ve son olarak ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman.

DIŞİŞLERİ BAKANI PLANIN AYRINTILARINI BİLMİYOR

Reuters'a göre ABD Başkanı Trump ve Dışişleri BAkanı Mike Pompeo plan hakkında bilgilendirildi fakat her ikisi de ayrıntılara girmedi.

"Yüzyılın Anlaşması" adındaki "İsrail-Filistin barış planı" en son, İsrail seçimlerinin belirsiz sonuçları nedeniyle ertelendi. Filistin liderliği, Haziran ayında Bahreyn'de düzenlenen ve Kushner'ın da katıldığı konferansı boykot ederek katılmadı. Bu süreçte gerilimi tırmandıran en önemli konu ise ABD'nin Büyükelçiliği'ne Kudüs'e taşıması ve sonrasında gelen Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etme kararı oldu.

Planın Filistinli göçmenlerin dönüş hakkını iptal ettiği ve Filistin yönetimine bunun karşılığında para ve altyapı hizmeti vaad ettiği belirtiliyor. Plan ile ilgili onlarca ayrıntı gündeme gelirken halen resmen açılanmaması nedeniyle "en net" bilgiler olduğu söylenemez. Başta Filistinliler olmak üzere, İsrail destekçisi bazı isimlerin de tepki gösterdiği plan kapsamında Jared Kushner'a en büyük desteğin, İsrail'in resmi diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) geldiği belirtiliyor. Bu kapsamda, Kushner'ın Muhammed bin Selman ile de sık sık iletişim halinde olduğu gündeme gelen iddialar arasında.

Haber Ara