Dolar

32,3450

Euro

35,1156

Altın

2.309,94

Bist

9.079,97

ABD'li yetkililer Irak hava saldırılarının arkasında İsrail'in olduğunu doğruladı

ABD'li yetkililer, İran'ın Suriye'ye silah aktarmak için kullandığı iddia edilen Irak'taki Haşdi Şabi cephaneliklerine yönelik saldırıların arkasında İsrail'in olduğunu doğruladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-23 14:47:38

ABD'li yetkililer Irak hava saldırılarının arkasında İsrail'in olduğunu doğruladı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Üst düzey ABD'li yetkililer dün New York Times gazetesine verdiği demeçte, İsrail'in “son günlerde Irak'ta çeşitli saldırılar gerçekleştirdiğini ve bunların en sonuncusun Bağdat'ın kuzeyindeki Balad hava üssünün yakınında Pazartesi günü meydana geldiğini" söyledi.

ABD merkezli gazeteye göre “kıdemli bir Ortadoğu istihbarat yetkilisi” İsrail'in 19 Temmuz'da Bağdat'ın kuzeyinde ayrı bir üs vurduğunu da kaydetti. Yetkili, üssün İran'ın Devrim Muhafızları tarafından Suriye'ye silah transferi için kullanıldığını iddia etti.

The New Arab'ın aktardığına göre yetkili, saldırı sırasında “125 mil menzile güdümlü füze kargosu” imha edildiğini de sözlerine ekledi.

"İSRAİL UÇAKLARI ZATEN İRAN'IN İÇİNDEYDİ"

Aynı yetkili, 19 Temmuz hava saldırısının Irak'ın içinde başladığını kaydetti.

Açıklama, İsrail uçağının şu anda resmi diplomatik ilişkilerinin bulunmadığı bir ülkede (Irak) nasıl bulunduğuna ilişkin soruları da doğurmuş oldu.

Açıklamalar saldırıların arkasında İsrail'in olduğu dedikodularını doğruladı.

NELER YAŞANDI?

Son üç ayda Irak'taki İran'a ait silah depolarına dört ayrı saldırı düzenlendi.

Bu üslerin üçü, teknik olarak Irak Güvenlik Güçlerinin yetkisi altındaki Şii paramiliter grupların şemsiye örgütü olan Popüler Mobilizasyon Güçleri (Popular Mobilisation Forces-PMF) tarafından kullanılıyordu.

New York Times, dördüncü deponun Irak'ın federal polisi tarafından kullanıldığını açıkladı.

"ABD İSRAİL DRONUNA IRAK'A GİRMESİNE İZİN VERDİ"

PMF, Çarşamba günü ABD'nin İran'ın Irak'taki üslerine saldırı için dört İsrail dronunun Irak'a girmesine izin verdiğini söyledi.

Ellerinde ABD'yi, İsrail'in dronlarını Irak'ta bulunan ABD filosunun bir parçası olarak çalışmak üzere Irak topraklarına getirdiğini ispatlayan “doğru bilgiler” olduğunu da sözlerine ekledi. Pentagon ise yalanlıyor.

Saldırılar, daha önce Suriye'deki İran noktalarını hedef alan İsrail için yeni bir cepheyi temsil ediyor.

İsrail, Suriye savaşına müdahale etmemek için resmi bir politika izlediğini söyleyerek, hava saldırısı yaptığı suçlamaları karşısında sessiz kalıyordu.

Ocak ayında İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, İsrail'in aslında Suriye'yi “binlerce kez " vurduğunu itiraf etti.

İsrail askeri istihbaratı Suriye'deki durumlarının tahrip edilmesinden sonra “İran'ın İsrail'i hedef almak için Irak'ı fırlatma rampası olarak kullanabileceğini” iddia ediyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

78_4

Haber Ara