Dolar

32,5623

Euro

34,7059

Altın

2.413,65

Bist

9.645,02

ABD'li senatörden Türkiye'ye övgü

ABD'li senatör Suriyeli sığınmacılara kapısını açan Türkiye için 'açık kapı politikasıyla cömertliğini sürdürmesi Türk halkının karakterini ortaya koyuyor” dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 02:07:55

ABD'li senatörden Türkiye'ye övgü

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen senatörlerinden John McCain, bazı ülkeler Suriyeli sığınmacılara kısıtlamalar getirirken Türkiye'nin açık kapı politikasıyla cömertliğini sürdürmesinin Türk halkının karakterini ortaya koyduğunu söyledi. 

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen 34. Yıllık Türk-Amerikan İlişkileri Konferansı'nda konuşan McCain, ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın daha önce hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini kaydetti. 

McCain, “Türkiye, bölgesel güvenlik ve istikrarın korunması, Irak'ın istikrarlı hale getirilmesi ve terörizmle mücadele de dahil bir dizi zorlukta ABD'ye yardımcı olma noktasında elzem rol oynuyor” diye konuştu.

Türkiye'nin İncirlik üssünü ABD uçaklarına açmasının IŞİD ile mücadele çabalarını ciddi derecede artırdığını belirten McCain, Türkiye'nin Suriye'deki krizin başlamasından bu yana da kaydadeğer bir insani ruhla hareket ettiğine dikkati çekti. 

McCain, iki milyon kayıtlı, bir milyon civarında da kayıtsız Suriyeliye evsahipliği yapan Türkiye'nin dünyanın en fazla sığınmacı kabul eden ülkesi olduğu vurgulayarak "Bazı ülkeler Suriyeli sığınmacıların girişine kısıtlamalar getirirken Türkiye, tüm ciddi bedellere ve çok az uluslararası desteğe rağmen açık kapı politikasıyla cömertliğini sürdürüyor. Bu tür evsahipliği ve açıklık, Türk halkının karakterini ortaya koyuyor" ifadesini kullandı. 

“IŞİD, Esed'in gayri meşru çocuğu”

Sığınmacı krizini Türk cömertliğinin çözmesini beklemenin adil olmayacağını ve sorunun gerçek kaynağının ele alınması gerektiğini dile getiren McCain, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da Beşşar Esed ve IŞİD tarafından Suriye halkına karşı yürütülen savaş. IŞİD'i yok etmek için Esed'in iktidardan ayrılmaya zorlanması ve Suriye'deki çatışmaların durdurulması gerektiği konusunda Türk hükümetine katılıyorum. İlk hedefe, ikincisinde de başarı sağlanmadan ulaşılamaz. Bu noktada, ABD ve Türkiye'nin siviller ve muhalif güçler için Suriye'de güvenli bölgelerin inşa edilmesi için daha fazla işbirliğinde bulunacağını umuyorum. Bu tür bir adım, başarı için esas”.

McCain, ayrıca “IŞİD, Esed'in gayri meşru çocuğu. Esed kendi ailelerini katlederken genç Suriyelileri IŞİD ile mücadele etmeye ikna edemezsiniz. Bu nedenle IŞİD'i, Esed'i yenilgiye uğratmalıyız ve yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız. Ancak bugün bunu yapacak bir stratejimiz bulunmuyor” diye konuştu.

Haber Ara