Dolar

32,5679

Euro

34,8993

Altın

2.425,14

Bist

9.722,09

ABD'li eski general: Kürtler için İncirlik kapatılmalı

ABD'li eski general Amerika'nın İncirlik'in kapatılarak başka taşınmasıyla ABD'nin Türkiye'nin iznine gerek kalmadan Kürtlere rahatlıkla yardım yapılabileceğini iddia etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-30 18:57:29

ABD'li eski general: Kürtler için İncirlik kapatılmalı

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Amerikan Hava Kuvvetleri'nden eski Avrupa Kuvvetleri komutan yardımcısı ve ABD siyaseti üzerinde etkili olan düşünce kuruluşlarından birinin yönetiminde bulunan Charles F. Wald, Türkiye'deki İncirlik üssünün kapatılarak başka bir yere taşınmasının zamanı geldiğini söyledi.

KÜRT BÖLGESEL YÖNETİMİ'NDE YENİ HAVA ÜSSÜ

Türkiye'nin yıldan fazla zamandır İncirlik hava üssü ile ABD'Nin en hayati stratejik ihtiyaçlarını karşıladığını ancak son zamanlarda ülkenin istikrarını ve ABD'ye dostça tavrını kaybettiğini söyleyen ABD'li eski general, bu yüzden İncirlik yerine daha büyük ve konumu daha iyi bir hava üssü kurulması gerektiğini belirtti.

Charles F. Wald'ın yeni hava üssü için uygun gördüğü yer ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırları içinde stratejik herhangi bir bölge. Wald'a göre ABD bu sayede Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı yürüttüğü savaşta coğrafi faydalar da ele etmiş olacak.

Wald,aynı düşüncelerini yönetim kurulunda bulunduğu düşünce kuruluşunun 2015 yılında hazırladığı raporda da dile getirmiş ve Türkiye'nin İncirlik üssünün ABD tarafından rahatça kullanılmasına izin vermediği ve Amerikan uçaklarının bu yüzden Körfez dışından operasyon düzenlemek zorunda kaldığını belirtmişti.

Eski generale göre İncirlik hava üssünün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırları dahiline taşınması ile birlikte ABD'nin Türkiye'ye bağımlılığı azalacak ve bu yüzden Amerika Türkiye'nin rızası ya da iznine bakmaksızın İncirlik üssünü kapatmalı.

"TÜRKİYE'NİN İZNİNE GEREK KALMADAN KÜRTLERİ SONUNA KADAR DESTEKLEDİĞİMİZİ GÖSTERECEĞİZ"

Charles F. Wald İncirlik üssünün kapatılarak IKBY'ye taşınması durumunda Irak ve Suriye'de çatışan silahlı gruplara silah ve yardım ikmali yapmanın kolaylaşacağını ifade ediyor.

Eski general Wald.

IKBY bölgesinde kurulacak yeni üsle Kürt savaşçılara silah ve yardım ikmali yapılmasının kolay hale gelmesiyle " ABD, Türkiye'ye onun izni ve onayı olmadan ve hatta İncirlik'i kullanmadan Kürt savaşçılara sonuna kadar yardımcı olmakta kararlı olacağını gösterecektir" diyor.

Haber Ara