Dolar

32,5697

Euro

34,9611

Altın

2.425,09

Bist

9.722,09

ABD - Küba arasında 'mülteci' mutabakatı

Eski Başkan Bill Clinton döneminde Kübalı göçmenler için uygulanmaya başlanan 'ıslak ayak-kuru ayak' politikası sona erdirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-13 11:12:33

ABD - Küba arasında 'mülteci' mutabakatı

Sputnik'in aktardığı habere göre ABD ve Küba arasında aylar süren müzakerelerin ardından bir karar daha alındı.

Karara göre Kübalı göçmenler diğer ülkelerden gelen göçmenlerle aynı muameleye tabi tutulacak.

Bu durumda, vize alarak ülkeye gelen Kübalılar ABD'ye girebilecek, vizesi olmayanlar gerekli işlemler yapıldıktan sonra Küba'ya iade edilecek.

"NORMALLEŞMENİN BİR PARÇASI"

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, 20 yıl önce o günkü koşullarda uygulanmaya başlanan bu politikanın, iki ülke arasında başlayan 'normalleşme sürecinin' bir parçası olarak kaldırıldığı belirtildi.

"İLTİCA UYGULAMASINA DA SON VERİLDİ"

Anlaşma kapsamında ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Kübalı doktorlara ve sağlık çalışanlarına dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarına iltica başvurusunda bulunma hakkı veren programını da sonlandırdı.

KÜBA'DAN AÇIKLAMA

Küba hükümetinden yapılan açıklamada da "12 Ocak'ta Küba ve ABD hükümetleri arasında imzalanan ve yürürlüğe giren anlaşma, ikili ilişkilerin ilerlemesinde önemli bir adım. Anlaşma, normal ve güvenli bir göçmenliği amaçlıyor" denildi.

MÜLTECİ SORUNU: ISLAK AYAK - KURU AYAK POLİTİKASI

Florida eyaleti kıyılarına 1960'lardan itibaren yüz binlerce Kübalının akın etmesiyle iki ülke arasında göçmen konusu özel statü ile sürdürülmüş, tehlikeli deniz yolculuklarının önüne geçebilmek için 1995'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 'ıslak ayak-kuru ayak' politikası hayata geçirilmişti.

Bu politika ile ABD topraklarına ulaşmayı başaran göçmenlere (kuru ayak) oturma izni veriliyor, denizde yakalanan göçmenler (ıslak ayak) ise geri gönderiliyordu. Küba genellikle ABD'nin iade ettiği göçmenleri kabul etmeyi reddediyordu.

KÜBA İLE NORMALLEŞME

Küba ve ABD, 2015'te ilişkileri normalleştime kararı alarak başkentlerindeki elçilikleri yeniden açmıştı. ABD Başkanı Obama da Mart 2016'da Havana'yı ziyaret etmişti. Normalleşme sürecine rağmen ABD'nin 1962'de başlattığı Küba'ya yönelik ekonomik ambargo büyük oranda devam ediyor.

TRUMP NE DİYECEK?

Giderayak önemli adımlar atan Barack Obama yönetiminin bu kararına Trump'ın ne diyeceği ise merak ediliyor. Göçmen karşıtı politikası ile bilinen Trump, konu ile ilgili henüz açıklama yapmadı.

Haber Ara