Dolar

32,5650

Euro

34,8216

Altın

2.418,29

Bist

9.645,02

‘ABD ısrar ederse eğitimden çekiliriz’

Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programında ABD’nin programda eğitilen askerlerin sadece IŞİD’e karşı savaşmasını talep ederken, programa katılan bazı muhalif gruplar eğit donattan çekilmekle tehdit etti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-06 08:59:29

‘ABD ısrar ederse eğitimden çekiliriz’

Al Jazeera'ye konuşan Suriye Devrim Konseyi Üyesi ve eğit-donat programının Suriyeli sorumlusu Mustafa Secari, ABD'nin eğitilen muhaliflerin Esed'e karşı savaşmamasını ve sadece IŞİD'le mücadele etmesini talep ettiğini savundu. Programa katılan bazı muhalif gruplar da, ABD'nin şartlarını kabul etmediğini belirten ve Washington'un bu konudaki ısrarını sürdürdüğü takdirde eğitimden vazgeçeceklerini söyledi. Lazkiye kırsalında Esed'e karşı silah taşıyan ilk gruplardan birinin liderliğini yapan Secari, 'Washington'un bu şarttan geri dönmezse, emrindeki bin muhalifle beraber programdan çekileceğini' söyledi.

Eğit-donat programına başvurduğunda kendisine bu şarttan söz edilmediğini kaydeden Secari, programın Suriye halkı çıkarını hizmet edeceği düşüncesiyle programa katılmayı kabul ettiğini belirtti.

Dört yıldan bu yana Esed'e karşı savaşan muhaliflerin hava desteği olmadan ayakta durmaya başardığını vurgulayan Secari,  ABD'nin Suriye halkı için bir çözüm üretmek konusunda daha 'ciddiyet göstermesini' istedi.

‘ABD'nin şartını kabul etmektense çekilmek daha iyi'

ABD'nin talebine karşı çıkan gruplar, Türkiye'nin desteğine güveniyor. Zira, Türkiye, Esed rejimine karşı savaşmanın öncelik olarak niteliyor. Muhalifler, eğitimin Türkiye toprağında düzenleniyor olduğunu ve hükümetin desteğiyle gerçekleştiğinden memnun olduklarını ifade ediyor.

Al Jazeera'ye konuşan ve ayrıldığı rejim ordusunda eski Tuğgeneral rütbesi olan Mustafa Şeyh, 'ABD'nin şartını kabul etmek yerine eğitim programından çekilmenin' daha iyi olduğunu ifade etti. Şeyh, muhaliflerin çoğu artık silah eğitimine sahip olduğunu, ancak yeni silah edindiklerinde eğitime muhtaç olabileceklerini dile getirirken, eğitimden çekilmekten endişe etmediklerini ifade etti.

Türkiye'nin Suriye konusundaki tavırlarını desteklediğini söyleyen Şeyh, Türkiye'nin önerdiği güvenli bölgenin uygulandığı takdirde eğit-donat programına ihtiyaç kalmadığını belirtti.

Haber Ara