Dolar

32,5861

Euro

34,7932

Altın

2.508,99

Bist

9.693,46

ABD, İsrail ve BAE arasında İran karşıtı gizli toplantılar düzenledi

Dün yayınlanan bir rapora göre ABD, İsrail ve BAE yetkilileri İran karşıtı toplantılar düzenledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-16 16:11:55

ABD, İsrail ve BAE arasında İran karşıtı gizli toplantılar düzenledi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Wall Street Journal'ın Perşembe günü (15 Ağustos) yayınladığı rapora göre İsrail ve BAE'li yetkililer İsran'a karşı gizli toplantılar yürütüyor. Net tarihler bilinmese de ilkbaharda gerçekleştirilen bir toplantının ardından ikinci toplantı yakın zamanda yapıldı.

Raporda toplantıların ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İran'daki en üst yetkilisi Brian Hook tarafından düzenlendiği belirtildi.

Wall Stret Journal'a göre, yalnızca birkaç Amerikalı yetkili tarafından bilinen toplantı, Tel Aviv ve Körfez'deki Arap devletleri arasındaki ilişkileri daha da derinleştirdi.

Raporda ayrıca eski bir ABD yetkilisi olarak Hook'un İsrail ve BAE'den İran'a karşı sert tutum takınmak konusunda yardım istediğini belirtti.

ZAMANLAMA MANİDAR

Haaretz'in aktardığına göre rapor, İsrail Dışişleri Bakanı'nın yakın zamanda İsrail ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek için BAE'den üst düzey bir heyetle bir araya gelmesinden 1 hafta sonra geldi.

YAKIN İLİŞKİLER

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, görüşmeler sonrasında "Körfez ile anlaşmalar imzalamak için çalışdığını ve aralarında herhangi bir çatışma yaşamadıklarını" söyledi.

İsrail'de Netanyhu yönetimindeki mevcut iktidar, Körfez ülkeleriyle sıkı bir ilişki geliştiriyor. Filistin davası konusunda İsrail'e destek veren Körfez'in Arap yöneticileri, bu konuda çalışmalar da yapıyor. Bu ülkelerin ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın imzasını taşıyan "Yüzyılın Anlaşması"nı desteklediği biliniyor. Bu projenin ilk toplantısı da Bahreyn'de yapılmıştı.

DİPLOMATİK İLİŞKİ YOK

İsrail'in yalnızca iki Arap ülkesiyle diplomatik ilişkisi var. Onlar da Mısır ve Ürdün. Tel Aviv, ABD öncülüğünde Körfez Araplarıyla normalleşme sürecine girse de Körfez'deki hiçbir ülkeyle resmi diplomatik ilişki içerisinde değil.

Suudi Arabistan ile de hızla normalleşen İsrail, bu ülkeye bir gazetecisini göndermiş ve gazeteci gezisi sonrası gözlemlerini yayınlamıştı. Aynı şekilde yakın zamanda Suudi bir gazeteci de İsrail'e gitmiş, burada Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmek istemiş fakat Filistinlilerin tepkisiyle karşılaşmıştı. Suudi gazeteci Harem-i Şerif'ten hakaretler eşliğinde kovulmuştu.

BAHREYN-İSRAİL İLİŞKİSİ

Bahreyn ise bu ülkeler arasında İsrail'e en yakınlarından biri. ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın mimarı olduğu "Yüzyılın Anlaşması" toplantıları da ilk olarak Bahreyn'de başladı.

Bahreyn Dışişleri Bakanı El Halife, Haziran ayında İsrail ile barış çağrıları yapmış, daha iyi ilişkiler kurmak istediğini belirterek İsrail kanalına röportaj vermişti. Röportajında "İsrail, tarihsel olarak bu bölgenin bu mirasının bir parçasıdır. Yani, Yahudi halkının aramızda bir yeri var " demişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, iki gün önce geride bırakılan Kurban Bayramında da Bahreynli mevkidaşının bayramını kutlamıştı.

(Haberlere gitmek için fotoğraflara tıklayınız)

44_26

45_9

Haber Ara