Dolar

32,3712

Euro

35,0141

Altın

2.325,64

Bist

9.093,72

ABD, İsrail'e ilk defa THAAD konuşlandırdı

ABD ile İsrail'in bir ay sürecek hava savunma tatbikatı çerçevesinde, Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunma (THAAD) adlı Amerikan balistik füze savunma sistemi İsrail'e getirildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-04 20:02:09

ABD, İsrail'e ilk defa THAAD konuşlandırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararını açıklaması sonrası, ABD ile İsrail arasında askeri işbirliğinin daha da sıkılaşmasının bir işareti olarak ortak hava savunma tatbikatı başladı.

Bu kapsamda Amerikan yapımı THAAD'ın bataryasının tamamı ilk kez İsrail'e getirildi ve kurulumu yapıldı.

Haaretz gazetesine göre Negev'e konuşlandırılan THAAD'la füze imha denemesi yapılması beklenmiyor.

Lockheed Martin tarafından üretilen THAAD kısa ve orta menzilli füzeleri havada imha ediyor.

1980'lerin sonunda faal hale gelen ve hala ABD ordusu tarafından kullanılan THAAD'ın X bandı radar sistemi 2008'de İsrail Hava Kuvvetleri'nin Nevatim üssüne konuşlandırılmıştı. Amerikan radarı İsrail erkekn uyarı sistemiyle koordinasyon içinde çalışıyor. Bununla İran'ın füze atması ihtimaline karşı İsrail'in karşılık vermek için zaman kazanması amaçlanıyor.

Ortak tatbikatın bugün başlamasının öncesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Moskova'ya gidip Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yine İran'la ilgili 'endişelerini' paylaştı.

ABD ile İsrail kısa süre önce hava savunma sistemlerinin de yer aldığı Juniper Falcon isimli ortak tatbikatı da tamamladı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara