Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye müdahalesinde nereleri vurdu?

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Doğu Guta'da kimyasal silah kullanan Esed rejimini hedef aldığı saldırıda Suriye'nin başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda illerindeki asker noktalar bombalandı. AA'nın aktardığına göre İran noktaları da hedef alındı. İşte ayrıntılar...

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-14 10:40:12

ABD, İngiltere ve Fransa Suriye müdahalesinde nereleri vurdu?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Üç ülkenin saldırısı ABD Başkanı Trump'ın sabah saat 04.00 sularında yaptığı açıklamanın ardından başladı.

Pentagon saldırıda üç bölgenin vurulduğunu açıkladı. Şam'daki Cumhuriyet Muhafızları, Dumeyr Havaalanı, Şam Uluslararası Havalimanı çevresi, Cemeyre Bilimsel Araştırmalar Merkezi, Kasyun Dağı'ndaki hava savunma sistemleri, Kisve ve Kalamun bölgelerindeki askeri noktalar vuruldu.

ABD, İngiliz ve Fransız güçleri ayrıca rejimin kontrolünde bulunan Hama ilinde havaalanı, Humus ilinin Kuseyr bölgesinde Hizbullah güçleri, Dera'da 89. Tugay olarak bilinen İran güçleri ve bazı askeri noktalar, Suveyda ilinde Halhala Havaalanı ve Dera ilinin İzra bölgesindeki hedeflere saldırı gerçekleştirdi.

Saldırıda denizden Tomahawk füzeleri kullanılırken, İngiliz ve Fransız jetleri de havalandı. İngiliz Tornado uçakları Humus'taki kimyasal deposunu vurdu. Fransız hava kuvvetleri adına da Rafale tipi savaş uçakları havalandı. Saldırıda 100'den fazla Tomahawk füzesi fırlatıldı.

İŞTE O ANLAR



ŞAM'DA SİREN SESLERİ

ABD 'TOMAHAWK', İNGİLTERE 'TORNADO'LARLA KATILDI

Saldırıda denizden Tomahawk füzeleri kullanılırken, İngiliz ve Fransız jetleri de havalandı. İngiliz Tornado uçakları Humus'taki kimyasal deposunu vurdu. Fransız hava kuvvetleri adına da Rafale tipi savaş uçakları havalandı. Saldırıda 100'den fazla Tomahawk füzesi fırlatıldı.

TOMAHAWK FÜZELERİNİN ÖZELLİKLERİ

İlk defa 1984 yılında kullanılan, yoğun olarak 1991 Körfez Savaşı sırasında gündeme oturan Tomahawk füzeleri denizden karaya, denizaltından karaya, karadan karaya, denizden denize gibi çeşitli tipleri bulunmakta. İsmini Kızılderililerin kullandığı bir savaş baltası türünden alan füzeler askeri literatürde “BGM – 109 Tomahawk Land Attack Cruise Missile – TLAM” olarak biliniyor.

Füzeyle birlikte 1000 libre (450 kg) ağırlığında çeşitli tipte harpbaşlıkları kullanılmakta.

Delici/nüfuz edici (Bullpup) – C tipi füzelerde Bombacıklı – D tipi füzelerde 200 kt gücünde W-80 nükleer başlık – A tipi füzelerdeWDU-36 harp başlığı kullanılabiliyor. Bugüne kadar yapılan üretimlerin ortalaması ele alındığında birim maliyeti 1.4 milyon dolar olduğu sanılıyor. Son dönemlerde geliştirilmekte olan Taktik Tomahawk füzesinin 500 bin dolara mal olacağı açıklanmıştı.



tomahawk,44RmYQ92o0GoazYHEwWhxg

Müdahale için havalanan Tornado'lardan biri:

C-_Users_Hilal_Downloads_Untitled-2

RAFALE UÇAĞI VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

4 Temmuz 1986'da ilk test uçuşunu gerçekleştiren Rafale'ler aslında kendinden önceki Mirage serisinin geliştirilmiş hali. Fransız havacılık endüstrisinin duayeni Marcel Dassault'nun ölümünden 3 ay sonra gerçekleşen test uçuşuyla başlayan serüven, aslında 1966'da Mirage F1 ve 1978'de Mirage 2000 modellerinin test sürüşünün devamıydı. 2015 yılına kadar süren satış başarısızlıklarıyla endişeli bir yol izledi.

Çift reaktöre sahip Rafale'ler karadan ve savaş gemisinden havalanabiliyor.

ESED REJİMİ: BAZI FÜZELER HAVADA İMHA EDİLDİ

Bu arada Beşşar Esed rejimi medyası hava savunma birliklerinin saldırılara karşılık vererek bazı füzeleri havada imha ettiğini iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Roketlerin çoğu Suriye hava sistemleri tarafından havada imha edildi" açıklamasını yaptı.

saldiridan kareler (1)

"ÜSLER BOŞALTILMIŞTI, MADDİ HASAR VAR"

Yine Esed rejiminden yapılan açıklamada söz konusu üslerin zaten boşaltıldığı, yani herhangi bir rejim askerinin ölmediği fakat büyük maddi hasar olduğu belirtildi.

"TÜM TESİSLER BOŞALTILDI"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırıdan önce bütün tesislerin boşaltıldığını belirtti.

saldiridan kareler (4)

İRAN UNSURLARI DA HEDEF ALINDI

Ajansın aktardığına göre bombardımanda İran destekli güçler de hedef alındı.

RUS HEDEFLER VURULDU MU?

Saldırıda hiçbir Rus unsur vurulmazken, Rusya cephesinden herhangi bir zayiata ilişkin açıklama gelmedi.

3 SİVİL YARALANDI

Suriye devlet televizyonu Humus'ta 3 sivilin yaralandığını açıkladı.

saldiridan kareler (2)

FRANSA FÜZELERİN FIRLATILMA ANINI YAYINLADI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye saldırı emri vermesinin ardından ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye'yi hava harekatıyla vurdu. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise, sosyal medya hesabından Suriye'ye yönelik füzelerin ilk fırlatma anını gösteren görüntüleri yayınladı.

"FÜZELERİN İMHA EDİLDİĞİNE İNANMIYORUZ"

Fransa'dan yapılan açıklamada, "Füzelerin Suriye tarafından imha edildiğine inanmıyoruz" denildi.

İŞTE O ANLAR

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD, İngiltere ve Fransa'nın, Suriye'nin Doğu Guta bölgesindeki Duma ilçesinde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kimyasal saldırıya tepki olarak başkent Şam'a yönelik düzenledikleri saldırıyı sert bir şekilde eleştirdi. Bakanlık, saldırının bölgede ciddi sonuçlar doğuracağını belirtti. İran Devrim Muhafızları Komutanının Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani yaptığı açıklamada "ABD'liler gerçekleştirdikleri saldırının doğurduğu sonuçlara katlanacak" dedi. İran Devrim Muhafızları Komutanının Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani, ABD ve müttefiklerinin Suriye saldırısı hakkında "Söz konusu saldırı ile süreç değişmeyecek ancak durum daha karışık bir hale gelecektir ve bu karışık durum kesinlikle ABD'nin zararına olacak. ABD'liler Suriye'ye gerçekleştirdikleri saldırının bundan sonra bölgede doğuracağı sonuçlarının sorumlusu, bu sonuçlar şüphesiz ABD'nin çıkarları doğrultusunda olmayacak” ifadelerine yer verdi. Cevani açıklamalarının devamında "Böylesi kararlar ile kesinlikle direniş cephesi gücünü kaybetmeyecek, tam tersi güçlenecek. Böylece direniş cephesi bu tür müdahaleci eylemlere karşı mücadele etme olanağı artacaktır. ABD'liler gerçekleştirdikleri saldırının doğuracağı sonuçları beklesin" dedi.

saldiridan kareler (3)

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik saldırısı sırasında füzelerden hiçbirinin Tartus ve Hmeymim'de bulunan üslere isabet etmediğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İngiliz ve Fransız hava kuvvetleri ile ABD savaş gemilerinden gerçekleştirilen saldırılarda Suriye'de askeri ve sivil altyapıların hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, "ABD ve müttefiklerinin güdümlü füzelerinden hiçbiri Rusya Hava Savunma Birliğinin sorumluluğu altında olan Tartus ve Hmeymim'de bulunan üslere isabet etmedi" ifadesine yer verildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik saldırısına tepki gösterdi.

TRUMP YÖNETİMİ DAHA ÖNCE ESED'İ VURMUŞTU

Geçen yıl Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında kimyasal silah kullanılmasının ardından Trump yönetimi Şaryat Hava Üssü'nü Akdeniz'den atılan füzelerle vurmuştu. Saldırıda 50'den fazla Tomahawk füzesi kullanılmıştı. Saldırıda 6 kişi ölmüştü.

(Galeriye gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

C-_Users_Hilal_Downloads_Untitled-2_1

Haber Ara