Dolar

32,3697

Euro

34,9616

Altın

2.325,62

Bist

9.075,30

''ABD gücünü diğer ülkelere baskı uygulamak için kullanıyor''

El Şark Forum Başkanı Khanfar, 'ABD gücünü ve uluslararası konumunu diğer ülkelere baskı uygulamak için kullanıyor' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-12 14:50:18

''ABD gücünü diğer ülkelere baskı uygulamak için kullanıyor''

Uzmanlar, ABD'de 11 Eylül saldırılarından dolayı Suudi Arabistan'a dava açılmasına olanak tanıyan yasanın ABD Kongresi'nden geçmesinin, dünya genelinde hem siyasi hem de ekonomik ciddi sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

İstanbul'da hafta sonu düzenlenen El Şark Forum 2016 İstanbul Buluşması'na katılan uzmanlar, ABD Başkanı Barack Obama'nın vetosuna rağmen ABD Kongresi'nin her iki kanadından da ezici çoğunlukla geçen yasanın ABD-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin yanı sıra bölge ülkeleri ve ABD'de yatırımı olan ülkeleri yakından ilgilendirdiğini belirtti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan El Şark Forum Başkanı Waddh Khanfar, "ABD gücünü ve uluslararası konumunu diğer ülkelere baskı uygulamak için kullanıyor." dedi.

Bölgede Irak ve Afganistan gibi ABD'nin askeri müdahalelerinden yara almış ülkelerin, tek başlarına ABD'ye karşı benzer yasa geçirecek uluslararası güce sahip olmadığını dile getiren Khanfar, "Bölge ülkeleri işbirliği içinde ABD'nin müdahalelerine karşı koymanın yolunu bulmalı.'' diye konuştu.

"DÜNYA TİCARETİNE OLUMSUZ ETKİSİ OLABİLİR''

Michigan Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Juan Cole da ABD Kongresi'nin tutumunun "akıllıca olmadığını" söyledi.

Yasanın, ABD'deki doğrudan dış yatırımları etkileyebileceğine işaret eden Cole, şunları kaydetti:

“ABD'de parası olan ülkeler kendilerine de dava açılarak paralarına dokunulabileceğini düşünebilir. Bunun dünya ticaretine olumsuz etkisi olabilir. Bunun yanında yasa her kişinin her hükümete dava açmasına yol açacak. Filistin asıllı Amerikalılar İsrail'e dava açmak için kuyruğa girecek. Ukrayna asıllı Amerikalılar Rusya'ya dava açacak".

Cole, kararın olumsuz bir adım olduğunu belirterek, "Şimdiden Kongre'de bunun doğru bir adım olmadığına ilişkin düşünceler ortaya çıkmaya başladı. Gelecekte değiştirilir ya da kaldırılırsa şaşırmam." dedi.

Haber Ara