Dolar

32,4500

Euro

34,8539

Altın

2.478,66

Bist

9.530,47

ABD Genelkurmay Başkanı Irak’ta

Amerika Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford göreve geldiği 1 Ekim tarihinden bu yana ilk Irak ziyaretini gerçekleştirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 22:07:08

ABD Genelkurmay Başkanı Irak’ta

TİMETURK | MELAHAT KEMAL 

Amerika Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford göreve geldiği 1 Ekim tarihinden bu yana ilk Irak ziyaretini gerçekleştirdi.

Dunford Rusya'nın Irak'a hava saldırısı gerçekleştirmesi için gerekli bir sebep olmadığını söyledi. Irak  Başbakanı Haydar Abadi IŞİD'e karşı Rusya'nın yardımını talep etmişti.

Genelkurmay Başkanı'nın Irak kuvvetlerinin Beiji ve Ramadi'de gerçekleştirdiği harekatlar hakkında komutanlar ile görüşmeyi planladığı bildirildi.

Dunford uçağı Erbil havaalanına inerken gazetecilere “Yaklaşık iki hafta burada olacağım. Olayları yerinde, cephede incelemek istiyorum” açıklamasında bulundu.

Bu gezi, Dunford'un göreve geldikten sonra deniz aşırı bir yere gerçekleştirdiği ilk gezi olması itibarıyla önem arzediyor. Pentagon'un Irak ve Suriye'de IŞİD'in elindeki bölgeleri geri almak için uğraşan ve koalisyon hava güçleri tarafından desteklenen yerel güçleri kullanmak için doğru bir formül arayışını ortaya koyuyor.

Dunford Erbil'de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Dunford Barzani'ye “Bu görevde yeniyim. Yapmak istediğim ilk şeylerden biri buraya gelip sizi görmekti” dedi. Amerikalı general “Bildiğiniz gibi ortak bir düşmanımız var” diye ekledi.

Erbil'in ardından Bağdad'a giden Dunford burada Irak Savunma Bakanı Halid el Obeydi ile görüştü ve Abadi ile bir görüşme ayarladı.

Dunford'un Irak'a gelişi, ABD'nin iki  müttefiki İsrail ve Ürdün hükümet liderleri ve askeri yetkilileri ile görüşmeşinden üç gün sonra gerçekleşti. Dunford her iki ülkeden de IŞİD tehdidinden ve bölgede giderek artan istikrarsızlıktan duyulan endişeleri dinlemişti.

Genelkurmay Başkanı'nın gezisinden birkaç ay önce ABD Savunma Bakanı Ash Carter Irak'a gelmiş be Kürt yetkililer ile görüşmüştü. Carter, peşmegelerin ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'le savaşmak için oluşturmayı planladıkları şekilde bir yapı olduğunu belirtmişti.

 

Haber Ara