Dolar

32,5533

Euro

34,8507

Altın

2.428,39

Bist

9.722,09

ABD füze kalkanı planından vazgeçmedi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Heffern, İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın, ülkesinin Polonya'ya füze savunma sistemleri yerleştirme planında bir değişikliğe neden olmayacağını açıkladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-23 16:10:35

ABD füze kalkanı planından vazgeçmedi

Polonya'nın Rzeczpospolita gazetesine konuşan Heffern ''Tahran'la varılan anlaşma, füzeleri kapsamıyor. Bu nedenle de füze hala tehdidi devam ediyor. Diğer bir deyişle İran hala nükleer başlıklı olmayan roketler kullanabilir'' dedi.

'PLANLARDA DEĞİŞİKLİK YOK'

Heffern, Polonya'nın kuzeyindeki Redzikowo kasabasında inşa edilecek füze savunma sistemlerinin 'planlandığı gibi' 2018'de tamamlanacağını da ekledi.

MOSKOVA İRAN'I 'BAHANE' SAYIYOR

ABD'nin Doğu Avrupa'ya füze savunma sistemi yerleştirme planları, Washington yönetiminin Moskova ile olan ilişkilerindeki en 'krizli' başlıklardan biri. Zira Moskova, Doğu Avrupa'ya İran'dan gelebilecek saldırılara karşın yerleştirilecek söylenen füze kalkanını kendi ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor.

'OBAMA'NIN SÖZÜNÜ HEPİMİZ İYİ HATIRLIYORUZ'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İran'la varılan anlaşmanın ardından, ABD'nin füze kalkanı yerleştirmesi için ortada artık bir 'sebep' kalmadığını ifade etmişti.

İran'la nihai anlaşmanın imzalandığı Viyana'da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009 yılında verdiği bir sözü hatırlatan Lavrov, ''Obama'nın Nisan 2009'da Prag'da, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorun çözüldüğünde, Avrupa'ya füze savunma sistemleri yerleştirme planlarının da masadan kalkacağını söylediğini hepimiz çok iyi hatırlıyoruz'' demişti.

Haber Ara