Dolar

32,3223

Euro

35,0714

Altın

2.308,83

Bist

9.079,97

ABD, Fransız Cumhurbaşkanlarını da dinlemiş

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını 2006-2012 yılları arasında dinlediği ortaya çıktı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 09:01:44

ABD, Fransız Cumhurbaşkanlarını da dinlemiş

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Wikileaks'in internet sitesinde yayımladığı, detayları Fransız Liberation gazetesi ve haber sitesi Mediapart ile paylaşılan "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği belirtildi.

Raporda, NSA'nın sadece cumhurbaşkanlarını değil üst düzey devlet memurları, diplomatlar ve bakanları da dinlediği, dinleme yapılanlar arasında Hollande'ınki de dahil Elysee'deki birçok görevlinin cep telefonu numaralarının yer aldığı kaydedildi.

Wikileaks tarafından ele geçirilen raporla, Yunanistan krizi, AB liderleriyle görüşmeler, Fransa-Almanya ilişkileri, Filistin meselesi ve Fransa-ABD arasında daha önce gündeme gelen casusluk olayları gibi hem Fransa'yı hem de uluslararası toplumu yakından ilgilendiren konuların dinlemeye alındığı ortaya çıktı.

Hollande'ın Avro Bölgesi'ne dair gizli görüşmeler yaptığı, Fransız Cumhurbaşkanı'nın bu görüşmeler sırasında oldukça stresli ve gergin olduğunun gözlendiği de rapora yansıyan ifadeler arasında yer aldı.

Liberation gazetesi, ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nin en üst katında bir dinleme merkezi kurulduğunu iddia ederek, Elysee Sarayı, İçişleri, Dışişleri, Savunma, Adalet Bakanlıkları ve Fransa Ulusal Meclisi'ne çok yakın mesafede bulunan ABD Büyükelçiliği'nin özel bir iletişim ağı üzerinden etraftaki kurumları dinlediğini öne sürdü.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ise rapora ilişkin Wikileaks'in internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Fransa halkının, kendi seçtikleri hükümetlerinin müttefiki tarafından dinlendiğini bilmeye ihtiyacı var. Yaptığımız işten gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay da NSA'nın Almanya Federal Haber Alma Servisi'yle (BND) işbirliği yaparak Avrupa'daki bazı ülkelere yönelik casusluk faaliyeti yürüttüğü iddia edilmişti.

Skandalın ortaya çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande, Milli Güvenlik Konseyi'ni bugün sabah saatlerinde olağanüstü toplama kararı aldı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara