Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ABD, Fransa, İsrail ve Yunanistan… Hepsi bir günde oldu!

USS Eisenhower'ın yanı sıra 22 savaş gemisi ve 5 bini aşkın askerle bölgeye gelen ABD ordusu Yunanistan'la birlikte gövde gösterisine girişti. Öğle saatlerinde ise İsrail ve Güney Kıbrıs devreye girdi. Akdeniz'in doğusundan Ege Denizi'nin güneyindeki Girit Adası açıklarına kadar uzanan provokasyona Fransa da katıldı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-12 20:13:40

ABD, Fransa, İsrail ve Yunanistan… Hepsi bir günde oldu!

ABD uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği filo Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın yanında yer alarak Türkiye karşısına çıktı, saatler sonra ise İsrail ve Güney Kıbrıs devreye girdi.

Uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği ABD filosu, Akdeniz'in ortasında Yunanistan deniz kuvvetleriyle birlikte tatbikat gerçekleştirdiğini duyurdu. Doğu Akdeniz'e gelen ABD filosunda USS Dwight D. Eisenhower'ın yanı sıra 22 savaş gemisi ve 5 bini aşkın asker bulunuyor.

ABD'nin Avrupa-Afrika Deniz Kuvvetleri, IKE Taarruz Grubu'nun Doğu Akdeniz'de Yunan ordusuyla giriştiği savaş oyununda denizaltıların da seyrettiğini ve jetlerin havalandığını açıkladı.

FRANSA İLK KEZ KATILDI

Öğle saatlerinde ise, İsrail ordusu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la birlikte Doğu Akdeniz'de Noble Dina tatbikatına giriştiğini resmen duyurdu. İsrail açıklamasında Fransa'nın da Türkiye karşıtı gövde gösterisinde yer aldığı belirtildi.

Jerusalem Post gazetesi, dört ülkenin Doğu Akdeniz'de sergilediği savaş oyununda denizaltıların ve helikopterlerin sahne aldığını yazdı. İsrail tatbikata bir fırkateyn ve bir denizaltıyla katıldı.

Tatbikatın sınırları Akdeniz'in doğusundan Ege Denizi'nin güneyindeki Girit Adası açıklarına kadar uzandı. Jerusalem Post, su altında savaş oyunu nitelemesinde bulundu.

İsrail gazetesi Jerusalem Post, Yunanistan ve ABD ile sürekli tatbikat yapan Tel Aviv yönetiminin ilk kez Fransa ile birlikte bir deniz tatbikatı icra ettiğini de haberinde not etti.

İsrail açıklamasının hemen ardından Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabından ABD, İsrail, Fransa ve Yunanistan'la birlikte tatbikat yaptığını gösteren fotoğraflar paylaştı.

BÜYÜKELÇİ'DEN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMA

ABD'nin Doğu Akdeniz'de istikrar için Yunanistan'la işbirliğini artıracağı vurgulanan resmi açıklamada, tatbikatın tüm organizasyonunun Yunan deniz kuvvetleri komutanlığı tarafından yapıldığı belirtildi.

ABD'nin Yunanistan hayranı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, iki ülkenin savunma işbirliğinin her geçen gün güçlendiğini dile getirip "Özellikle IKE Taarruz Grubu'nu Akdeniz'de görmekten gurur duyuyuyorum" dedi.

YUNAN MEDYASI GENİŞ YER AYIRDI

Yunan medyası, ABD uçak gemisinin Girit'e gelmesini ve İsrail-Fransa'yla yapılan tatbikatı sevinç çığlıkları atarak sundu.

'Girit kalesi Ankara için bir kabus: Yunan F-16 ve F-4'leri USS Eisenhower'dan kalkan F-18'lerle kanat kanada' başlıkları atıldı, Amerikan filosunun gelecek hafta Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne demirleyeceğini yazdı. Yunanistan ordusu, geçtiğimiz hafta da bir başka müttefiki Fransa'nın Charles de Gaulle uçak gemisiyle yine Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı tatbikata imza atmıştı.

Yunan medyasında bazı internet siteleri 'Yunanistan, İsrail ve Fransa savaş pozisyonunda: Türkiye böyle yenilecek' diyerek provokasyon başlıkları attı. Jerusalem Post'un haberini retweetleyen bazı sosyal medya kullanıcıları ise 'Türkiye'ye bizi bir araya getirdiği için teşekkür ediyoruz' mesajları paylaştı.

ABD SAFINI SEÇTİ

Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.

Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.

Fransız Rafale jetlerine kavuşmalarını bir 'kilometre taşı' olarak tanımlayan Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, canlı yayında hava kuvvetleri için yeni savaş uçakları satın alacaklarını duyurdu. 40 yeni savaş uçağı programının 18 Rafale jetinin alınmasıyla başladığını belirten Yunan Bakan, ABD'den beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını da isteyeceklerini ilk kez resmen açıkladı. Yunan medyası, daha önce Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceğini yazmıştı. Haberlere göre, ABD ilk etapta üç kullanılmış savaş uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacaktı.

İLK DRONE'LAR NİSAN AYINDA KONUŞLANIYOR

Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da çatışmaların kaderini değiştiren Türk SİHA'larına karşı Yunanistan Ege Denizi'ndeki İskiri Adası'na (Skyros) drone üssü kuruyor. Yunan medyası, İsrail'den kiralanan ilk insansız hava araçlarının Nisan ayında adaya konuşlanacağını duyurdu.

Yunan Silahlı Kuvvetleri için yeni bir dönemi başlatacak dronelar için geri sayımın başladığını belirten To Vima gazetesi, Heron insansız hava araçlarının üç yıllığına kiralandığını aktardı.

Yunanistan, söz konusu iki drone'la Ege Denizi'ndeki Türk hareketliliğini havadan gözetlemeyi deneyecek. To Vima, iki dronenun eklenmesiyle Yunan ordusunun sadece bir seviye değil, insansız hava araçları alanında birkaç seviye birden yükseleceğini savundu.

Atina yönetimi, Türk SİHA'larının önüne geçmek için Birleşik Arap Emirlikleri'nden SkyKnight veya İsrail'den Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemini de almak istiyor.

ABD'den Fransa'ya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Suudi Arabistan'a, Mısır'dan İsrail'e birçok ülkeyle Türkiye karşısında işbirliğine giden Yunanistan, geçtiğimiz haftalarda Hydra savaş gemisini Birleşik Arap Emirlikleri'ne tatbikat için göndermişti. Hydra fırkateyni dönüş yolunda İsrail'in Hayfa limanına uğradı ve iki ülkenin savaş gemileri birlikte tatbikat yaptı.

SUUDİ F-15'LERİ GİRİT'E İNİYOR

Yunanistan'a Patriot füze savunma sistemi satmaya hazırlanan Suudi Arabistan ise, yine Girit'teki Suda Üssü'ne altı F-15 savaş uçağı gönderiyor. Suudi Arabistan'ın doğrudan Türkiye'yi hedef alan hamlesiyle jetler, Cumartesi günü adaya inecek.

Kathimerini gazetesi, Suudi Arabistan savaş uçaklarının Girit'te 10 gün kalacağını, askeri ve teknik personelin çoktan Suda Üssü'ne ulaştığını yazdı. Yunanistan'ın bir başka müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ise, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Suda'ya savaş uçağı göndermişti.

ATİNA'DA TÜRKİYE DÜŞMANLARI BULUŞTU

Fransa'dan Mısır'a, ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne birçok ülkeyi Doğu Akdeniz'e tatbikat için davet eden Yunanistan, 11 Şubat'ta müttefikleriyle yepyeni bir adım daha attı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn'in yanı sıra Fransa ve Güney Kıbrıs dışişleri bakanları Atina'da bir araya geldi. Atina'daki toplantıyı 'Türkiye'nin hasımlarının buluşması' olarak duyuran AP, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın zirveye video konferans yöntemiyle katıldığını bildirdi.

Libya'dan Suriye'ye her yerde Türkiye'nin karşısına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan'la tatbikatlar yapıp Doğu Akdeniz krizinin zirveye çıktığı yaz mevsiminde Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne savaş uçakları göndermişti. Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de aynı safta bulunan Mısır, Atina yönetimiyle deniz yetki alanları anlaşması imzaladı. İki ülke son bir yılda birlikte birçok tatbikat gerçekleştirdi, tatbikatlara Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa da katıldı.

FRANSIZ UÇAK GEMİSİ UYDUDAN GÖRÜNDÜ

Fransa'nın doğu Akdeniz'e gönderdiği uçak gemisi Charles de Gaulle ise Yunan savaş gemileriyle tatbikatlar yaptı. Uçak gemisi son olarak Kıbrıs açıklarında uydudan görüntülendi.

Görev Gücü 473 adlı Fransız filosunun komutanı Marc Aussedat'ın Yunan fırkateyni Kanaris'i deniz üzerinde ziyaret ettiği fotoğraflar da, yine Yunan Genelkurmay Başkanlığı tarafından internet sitesinde paylaşıldı.

Haber Ara