Dolar

32,5555

Euro

34,8734

Altın

2.428,96

Bist

9.645,02

ABD: Fırat Kalkanı'nı yapıcı bulmuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Fırat Kalkanı operasyonu'nu yapıcı bulmadıklarını söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-18 15:57:01

ABD: Fırat Kalkanı'nı yapıcı bulmuyoruz

Sputnik'in haberine göre Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan John Kirby, dolaylı yoldan Fırat Kalkanı'nı eleştirdi. Türkiye'nin başlattığı Fırat Kalkanı'nın diğe roperasyonlarla koordineli yürütülmediğini söyleyen Kirby, bu gib operasyonları faydalı ve yapıcı bulmadıklarını söyledi.

İşte o diyalog:

Dün Pentagon'daki brifingde (IŞİD'e karşı yürütülen) 'Doğal Kararlılık Operasyonu' Sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye'nin el Bab'a yönelik başlattığı operasyon konusunda ABD ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıkları işaret etti. ABD bu operasyonu önceden Arap müttefiklerin hava saldırılarıyla destekliyordu ama artık desteklemiyor.Sözcü bu anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmeye çalışıldığından da bahsetti. O onlarla konuşmamış. Siz bu anlaşmazlıklardan ve eğer olduysa ilerlemelerden bahsedebilir misiniz?

- Bahsettiği detayları sözcünün kendisine sormanızı tavsiye ederim. Diyeceklerimi önceden de söyledim. Biz, Suriye'nin o kesimi başta olmak üzere askeri faaliyetlerin koordine edilmesini istiyoruz. Koordine edilmemiş askeri faaliyetleri IŞİD'e karşı sergilenen genel çabaya faydalı ve yapıcı görmediğimizi söylemiştik. Buna ekleyeceğim bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin operasyonu mu Rakka'ya yönelik operasyon konusunda sorun yaratıyor?

- Operasyonel konularda yorum yapmayacağım. Bunu Pentagon'daki meslektaşlarıma sorun. Koalisyonun IŞİD'e karşı çabalarının birbiriyle bağlantılı ve hizalı olmasını istemeye devam ediyoruz. IŞİD ortak tehdit, ortak düşman, koalisyonun varolma maksadı bu. Berlin'de, yapılan ilerlemeleri ele aldığımız çok faydalı tartışmalar yaptık. Bu ilerlemelerin önünde zorluklar da var. Konuştuğumuz zorluklardan biri de genel çabaya yardımcı olmayan koordine edilmemiş asker faaliyetlerdi.

Haber Ara