Dolar

32,4890

Euro

34,9558

Altın

2.432,82

Bist

9.716,77

ABD, FETÖ'cü NASA çalışanı için devrede

Darbe girişimi sonrası Türkiye'ye dönüş yaptığında gözaltına alınan ve tutuklanan NASA çalışanı Serkan Gölge'nin FETÖ üyeliğinden tutuklanması ABD'de gazetelerden, Temsilciler Meclisi'ne kadar bir çok kurumu harekete geçirdi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-21 10:27:55

ABD, FETÖ'cü NASA çalışanı için devrede

NASA'da üst düzey mühendis olan Serkan Gölge'nin darbe girişimi sonrası Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde olduğu belirlendikten sonra yapılan operasyon ile gözaltına alınması ve FETÖ örgütü üyesi olmak ile ajanlık faaliyetinde bulunmak suçlarından tutuklanması ABD çevrelerinde rahatsızlığa sebep oldu.

NEW YORK TIMES GÜNDEME GETİRDİ

Akşam'ın haberine göre FETÖ ve NASA'da kritik görevde bulunan Gölge'nin itirafçı olup bildiklerini anlatma ihtimali üzerine ABD'de 'serbest kalsın' kampanyası başlatıldı. İlk olarak konu New York Times'ta gündeme geldi. İsmi verilmeyen ABD'li yetkililerin ağzından Gölge'nin bir an önce serbest bırakılması ve NASA'daki görevine dönmesi gerektiği vurgulandı. New York Times, bilim insanı olarak tanıttığı Gölge'nin, yargı kararlarını hiçe sayarak "Türkiye'deki birçok insan gibi boş nedenlerle tutuklandığını" yazdı. FETÖ'nün finans desteği verdiği Houston Press gazetesi de Gölge'nin eşi Kübra'nın yardım taleplerini yayınladı.

ABD DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRI YAPTILAR

Kübra Gölge'nin Serkan Gölge'nin cüzdanından çıkan 1 dolar gerekçesiyle tutuklandığını iddia etmesinin ardından gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı'na Gölge'nin durumunu gündeme getirmeye çağırdı. 

210820170812275559507_2-41

TEMSİLCİLER MECLİSİ DE HAREKETE GEÇTİ

Haberde bir başka dikkat çekici unsur da Houston'li siyasetçi ve Temsilciler Meclisi Üyesi Gene Green ve Amerikan Kongresi Helsinki Komisyonu Serkan Gölge için harekete geçip Türkiye'ye bir mektup yolladı. Green yaptığı açıklamada hem kendisinin hem de ABD Kongresi Helsinki Komisyonu'nun Gölge'nin durumuna ilişkin Türk hükümetine bir mektup gönderdiğini ancak cevap alamadıklarını açıklarlarken Houston Üniversitesi ise Serkan Gölge'nin üniversitede baş araştırmacı olarak görevini açık tuttukları yönünde bir demeç verdi. 

YARGI SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

ABD'de bir kişi Amerikan vatandaşlığının haricinde bir başka ülkenin de vatandaşlığına sahipse ve çifte vatandaşı olduğu ülkede işlediği bir suç dolayısıyla tutuklanırsa geleneksel olarak Amerikan hükümeti yargılamaya müdahale etmeden diğer ülkenin yargılama sürecinin bitmesini beklemekte.

Haber Ara